16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unirea Þării Româneşti cu  Moldova a avut loc pe data de 24 ianuarie 1859 şi reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române. Împrejurările istorice nu au permis unirea simultană a celor trei ţări româneşti - Moldova, Transilvania şi Þara Românească -, motiv pentru care statul naţional român s-a format treptat, începându-se cu Unirea din 1859 şi încheindu-se în anul 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român a fost încununată de succes.
Tecucenii nu uită să „răsfoiască” sistematic paginile istoriei, iar pe data de 24 ianuarie 2012 va avea loc o amplă acţiune  dedicată zilei Unirii, la statuia domnitorului Al. Ioan Cuza, aflată în faţa Primăriei Tecuci. Evenimentele vor debuta cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, urmată de alocuţiunile oficialităţilor, iar la final vor fi depuse coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Al. Ioan Cuza.
Elevii unităţilor de învăţământ tecucene, alături de talentaţii artişti ai Casei de Cultură Tecuci vor susţine un scurt program artistic, după care întreaga suflare va participa la tradiţionala Horă a Unirii. În cadrul instituţiilor de cultură din municipiul Tecuci au loc în această perioadă o serie de manifestări dedicate zilei Unirii. În calendarul Bibliotecii municipale „Ştefan Petică” sunt bifate expoziţii de carte din fondul bibliotecii, la secţiile de împrumut şi la sala de lectură şi, în paralel, pe data de 24 ianuarie, de la ora 10.00, Sala „Helios” va fi gazda montajului literar-artistic realizat de preşcolarii de la Grădiniţele nr. 3, 1 şi 16 din Tecuci. Amfiteatrul Şcolii nr. 10 „Dimitrie Sturdza” va găzdui în 24 ianuarie, la ora 16, expunerea „Tecucenii şi Unirea Principatelor”, organizată sub egida Şcolii nr. 10 şi a Muzeului Mixt. Casa de Cultură va prezenta la foaierul sălii de spectacole, în data de 23 ianuarie, la ora 11, referate, prezentări power point, un program artistic, denumite generic „Din zilele Unirii”. Programul este realizat de Colegiile „Spiru Haret” şi „Calistrat Hogaş”. În data de 24 ianuarie, la ora 15, tot în foaierul sălii de spectacole „Ion Petrovici “ va avea loc vernisajul expoziţiei cu lucrări din patrimoniul Muzeului Mixt, respectiv donaţiile pictorului Ştefan Buţurcă. Parteneri ai evenimentului sunt Muzeul, Şcoala nr. 5 „Elena Doamna” şi Şcoala gimnazială Movileni.
Această paletă largă de acţiuni cultural-artistice aduce în prim-plan evenimentele istorice, fiind şi o importantă „oră de istorie” pentru elevi, dar şi o pagină de amintiri pentru cei mai bătrâni, aceştia din urmă fiind şi cei care trăiesc cel mai profund istoria.


Articole înrudite