16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Actul normativ care prevede stabilirea sectoarelor de activitate ale economiei, care vor lua locul ramurilor de activitate, a fost publicat la sfârşitul anului trecut în Monitorul Oficial al României, după ce a fost aprobat în cadrul şedinţei de guvern. În HG 1260 se arată că sectoarele de activitate, aşa cum sunt definite la articolul 1 din Legea Dialogului Social, sunt prevăzute în anexa actului normativ. Hotărârea de guvern mai prevede că, în cazul în care unele activităţi definite potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională, aprobată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică 337 din 2007, se regăsesc în mai multe sectoare de activitate, angajatorii vor preciza explicit în mandatul special prevăzut în Legea Dialogului Social sectorul de activitate pentru care optează să participe la negociere.
Actul normativ care prevede transformarea ramurilor de activitate în sectoare de activitate a fost aşteptat în ultimele luni de către federaţiile sindicale care deţineau reprezentativitate la nivel de ramură Noul act normativ stabileşte „împărţirea” economiei în 29 de sectoare de activitate care vor lua locul ramurilor de activitate, printre care se află şi metalurgia, care şi-a păstrat ” independenţa” ca activitate a economiei, nefiind comasată cu alte activităţi. Asfel, în ceea ce priveşte sectorul metalurgiei, noul act normativ prevede că industria metalurgică va include producţia de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje, turnarea metalelor, producţia metalelor preţioase şi a altor metale neferoase, fabricarea altor produse prin prelucrarea primară a oţelului precum şi producţia de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea din oţel.
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, reprezentanţii federaţiilor sindicale pot începe demersurile pentru obţinerea reprezentativităţii în condiţiile noii legi, adică la nivel de sector de activitate.
Negocieri la Combinat în numele federaţiilor sindicale
La negocierea noului Contract Colectiv de Muncă de la Combinat, demarată acum câteva săptămâni şi nefinalizată încă, participă reprezentanţi a trei federaţii sindicale reprezentarive la nivelul ramurii metalurgice, şi anume FSS Metarom, Federaţia Naţională a Metalurgiştilor Solidaritatea Virgil Săhleanu precum şi Federaţia Solidaritatea CN Metal.


Articole înrudite