28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Măsurile antiinundaţii olandeze, împărtăşite autorităţilor gălăţene
Măsurile antiinundaţii olandeze, împărtăşite autorităţilor gălăţene

Prefectura a fost gazda unui schimb de experienţă între reprezentanţi olandezi (din partea ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România, experţi olandezi în prevenirea inundaţiilor) şi autorităţile locale. Pe parcursul a două zile, primarii localităţilor gălăţene aflate sub risc de inundaţii, cât şi prefectul Dorin Otrocol, precum şi directorul executiv din cadrul Prefecturii, Vasile Pârlog, au ţinut să afle opiniile specialiştilor privind măsurile necesare pentru prevenirea inundaţiilor. Reuniunea s-a finalizat cu închegarea unui grup de acţiune ce reuneşte loclităţile supuse riscurilor inundaţiilor. Acestea vor fi sprijinite pentru ca împreună să poată demara proiecte cu finanţare europeană. Ajutorul trebuie să vină pe viitor şi din partea autorităţilor locale, Prefectură, Consiliul Judeţean, care, împreună cu reprezentanţii primarilor localităţilor în cauză, să poată avea soluţii la ameninţările viitoare ale apelor, prevenţia fiind soluţia preferabilă, decât a celor de moment, luate sub imperiul unor ameninţări majore. Florentina Nanu, managing partner Business Development Group, a declarat: „Ne-am propus, în primul rând, să facem cunoscută la nivel local experienţa olandeză în abordarea protecţiei la inundaţii, nu reacţia în faţa evenimentului sau după evenimentul major, ci protejarea şi evitarea evenimentului prin acţiuni concertate la nivel local (…) Plângerea majoră este că atunci când apare un dezastru se mobilizează fonduri, doar că ele vin să repare nişte situaţii punctuale şi la o repetare a evenimentului ne întoarcem de unde am plecat. Atunci, de ce nu am putea noi, între astfel de evenimente, să mobilizăm nişte resurse, poate chiar mai mici decât acelea pe care le mobilizăm la dezastru, pentru a face ceea ce trebuie la momentul potrivit? Trebuie neapărat ca lucrurile să fie văzute într-o perspectivă integrată şi neapărat susţinute cu sprijinul tehnic al experţilor din local, care ştiu foarte bine, cum sunt cei de la Apele Române, cei de la Universitatea din Galaţi. Există multă expertiză tehnică locală care poate fi mobilizată. (…) Ce se vede în Olanda este că, atunci când se aşează la masă toată lumea, soluţiile au mai multe şanse să devină sustenabile. Aveţi nevoie aici ca toată lumea să-şi pună nasul în aceeaşi direcţie, cum spun olandezii, iar factorul politic să fie catalizator şi nu dezagregator. (…) Cred că zona oferă nişte provocări extrem de interesante, care merită, în continuare, să fie susţinute prin demersuri, să vedem cum le putem finanţa”.

Privind şansele reale de implicare în acestă problemă, precum şi soluţionarea ei de către actualul guvern Ponta, astfel încât să nu mai fie nevoie ca premierul şi chiar preşedintele să descindă la Galaţi din cauza ameninţărilor apelor, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori, consultantul consideră că problemele pe care le pun apele trebuie să transceadă conducerile politice de la un moment dat. Florentina Nanu ne-a declarat: “(…) Galaţiul are probleme mult prea mari cu inundaţiile ca să nu meargă cu iniţiativa acestui Grup de lucru până la capăt. Factorii de decizie de la nivel local, indiferent de culoarea politică, alături de experţi în domeniul hidrologic, de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi nu numai, ar trebui să se aşeze la aceeaşi masă pentru a pune pe picioare proiecte punctuale, cu scopul de a ne proteja de inundaţii”.

Florentina Nanu a apreciat ca fiind un exemplu de bună guvernare locală deschiderea şi implicarea Prefecturii din Galaţi, comparativ cu reprezentanţii autorităţilor locale din alte zone cu risc de inundaţii. Sperăm ca pe viitor şi autorităţile judeţene să se implice asemeni celor din conducerea Prefecturii gălăţene, întrucât experţii olandezi vor reveni la Galaţi în sesiuni de lucru viitoare, astfel încât măsurile ce vor fi luate să aibă efect atât punctual, pentru fiecare localitate supusă riscului de inundaţii, cât şi integral, pentru întreaga zonă afectată, ce include, evident, mai multe localităţi.


Articole înrudite