19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Masacrul arborilor de pe str. Mihai Bravu s-a făcut cu avizul autorităţilor
Masacrul arborilor de pe str. Mihai Bravu s-a făcut cu avizul autorităţilor

De la începutul acestei luni, lucrările de modernizare a străzii Mihai Bravu – lucrări realizate cu fonduri publice – au provocat reacţii de nemulţumire din partea mai multor gălăţeni care au descoperit că arborii umbroşi de pe stradă au fost tăiaţi.

Potrivit informaţiilor publice, pe strada Mihai Bravu (porţiunea cuprinsă între strada Basarabiei şi strada Gării) se desfăşoară lucrări de modernizare în valoare de 4,86 de milioane de lei. Lucrările, efectuate de SC Tancrad SA (câştigătoarea licitaţiei), vizează reabilitarea reţelei subterane de apă şi canalizare, modernizarea sistemului de iluminat stradal, dezafectarea şi demontarea liniei de tramvai şi a reţelei de contact, precum şi reabilitarea carosabilului, trotuarelor, bordurilor şi marcajelor rutiere. Proiectul prevede ca toate aceste lucrări să se desfăşoare timp de nouă luni, proiectul făcând parte din programul de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de transport din Galaţi, derulat cu finanţarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), un credit total de 100 de milioane de lei, contractat de Primăria Galaţi. Din păcate însă, o lucrare de modernizare a unei străzi cu fonduri de la o instituţie bancară europeană începe la Galaţi cu o acţiune de tăiere a arborilor, o acţiune “total neeuropeană”, aşa cum apreciază preşedinta Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi, Petruţa Moisi.

Indignată de tăierea tuturor arborilor umbroşi şi “perfect sănătoşi” (până acum 15 zile) de pe strada Mihai Bravu, preşedinta Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi, Petruţa Moisi, transmite un apel de solidarizare a gălăţenilor şi membrilor ONG-urilor pentru salvarea arborilor din oraş. “Tot mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu trebuie să-şi unească forţele pentru a mobiliza membri, suporterii şi publicul larg pentru a transmite factorilor decizionali locali  protestul nostru, al tuturor gălăţenilor faţă de această acţiune iresponsabilă astfel încât să se ia urgent măsuri de stopare a proiectului în această formă. Cu toţi dorim să fie menţinute legile de protecţie ale naturii, dar mai bine aplicate şi întărite”, transmite Petruţa Moisi, adăugând şi un mesaj adresat consilierilor locali membri ai Comisiei de Urbanism şi amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologice şi protecţia mediului înconjurător a Consiliului Local, aleşi locali care ar trebui să ia atitudine faţă de această problemă a comunităţii care i-a votat. “Întrebarea mea adresată Comisiei de Urbanism şi amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologice şi protecţia mediului înconjurător a Consiliului Local este simplă: cu tot ce este de făcut în Galaţi, de ce sunt abrogate legile care protejează natura?", spune Petruţa Moisi, în interpelarea adresată aleşilor locali membri ai comisie de urbansim, care, potrivit site-ul CL, este compusă din consilierii locali Gheorghe Potârniche, Marius Humelnicu (PSD), Săvel Rotaru, Mihai Bucatanschi (PNL), Marian Avramescu (UNPR), Costel Văsoi (PC-ALDE) şi Sorin Vergiliu Vals (UNPR).  

 

Arborii au fost tăiaţi cu avizul APM, dar fără o consultare publică

 

Petruţa Moisi protestează şi faţă de faptul că tăierea arborilor de pe strada Mihai Bravu s-a făcut fără o consultare publică a cetăţenilor, aşa cum, de altfel, se obişnuieşte în astfel de cazuri. Faptul că arborii au fost tăiaţi fără o consultare publică este confirmat şi de către Garda de Mediu Galaţi care i-a transmis preşedintei Centrului de Consultanţă Ecologică un răspuns la solicitarea acesteia ca instituţia să impună oprirea masacrului de pe Mihai Bravu. Garda de Mediu transmite că tăierea arborilor se face conform proiectului de lucrări, proiect care a primit şi avizul de mediu, din partea Agenţiei de Protecţia mediului, pentru tăierea arborilor venerabili, aviz de tăiere care nu a fost luat după vreo consultare publică, ci în spatele uşilor închise, în cadrul unei comisii tehnice, căci "proiectul nu se supune evaluării impactului de mediu". În răspunsul instituţiei se mai precizează că lucrările de modernizare a străzii prevăd şi tăierea copacilor, urmând ca la finalizarea lucrărilor să se planteze alţi 40 de arbori.  


Articole înrudite