17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Maratonului Siretului, ediţia a IV-a
Maratonului Siretului, ediţia a IV-a

Clubul Sportiv Eco Alpin Bucureşti, în parteneriat cu primăria municipiului Adjud, Direcţia pentru Sport şi Tineret Vrancea, CJ Vrancea, CJ Galaţi, CJ Bacău şi Parohia Sfântul Nicolae Adjudu Vechi organizează în ziua de 17 aprilie, în cea de-a doua zi de Paşte, Maratonul Siretului (celor două lacuri), ediţia a patra. Prima ediţie a avut loc în anul 2014, în ziua a doua a Paştelui, în Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 al capitalei, şi a purtat numele „Maratonul celor două lacuri, de Sfintele Sărbători de Paşte”, aceasta desfăşurându-se în jurul lacurilor IOR şi Titan, startul dându-se din fata bisericii din parcul Titan, cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Daniel. Din anul 2015 acest maraton a fost mutat la Adjud, devenind o tradiţie, desfăşurându-se în fiecare an în cea de-a doua zi de Paşte, în Municipiul Adjud şi în localităţile din împrejurimi.
Maratonul Siretului (este un eveniment unic în România, fiind o probă a curajului, desfăşurată în cea de-a doua zi a Sfintelor Sărbători de Paşte, pe cursul Siretului Inferior, într-un cadru natural în care pot fi admirate din alergare atât bisericile şi mănăstirile de pe traseu, cât şi monumentele ridicate în memoria eroilor locali căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial, în Primul Război Mondial şi în Războiul de Independenţă, de pe traseul competiţiei: Adjudu-Vechi, Homocea, Ploscuteni, Argea, Mănăstirea Sihastru, Mănăstirea Oancea, Mănăstirea Buciumeni, Lespezi, Costişa, cât şi podul care traversează dinspre Adjudu-Vechi, peste raul Siret, lacul de acumulare şi microhidrocentrala de la Bereşti. Din cel mai înalt punct de pe traseu, Mănăstirea Sihastru, se vede râul Siretul şerpuind, dincolo de el, oraşul Adjud, iar în depărtare, lacul de acumulare de la Călimăneşti. Concurenţii vor avea parte de un peisaj de vis, prin pădurea dintre manăstirile Sihastru şi Buciumeni.
Concurenţii din proba de ultramaraton 55 km vor alerga prin 3 judeţe: Vrancea, Galaţi şi Bacău, iar cei din probele de maraton 42 km şi semimaraton 21 km, prin Vrancea şi Bacău.
Competiţia Maratonul Siretului este cel de-al şaselea maraton din Moldova, după Maratonul “Pe aici nu se trece” de la Mărăşeşti, Maratonul „Pe aici nu se trece” de la Soveja şi Mărăşti, Maratonul „Ştefan cel Mare” de la Putna, Maratonul Recunoştinţei de la Oituz, Maratonul Unirii de la Focşani, toate făcând parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”. Maratonul se desfăşoară între municipiul Adjud, dispus pe malul drept al Siretului, şi satele aflate pe malul stâng al râului, traversând podul care uneşte cele două zone.
Maratonul are drept scop promovarea alergării în aer liber şi a unui stil de viaţă sănătos, concomitent cu promovarea în rândul concurenţilor şi susţinătorilor acestora a frumuseţilor, a tradiţiilor şi istoriei zonei turistice Vrancea, în special a împrejurimilor municipiului Adjud. Maratonul este un omagiu adus eroilor din această zonă care au căzut în cel de-al doilea Război Mondial, în Primul Război Mondial şi în Războiul de Independenţă din anii 1877-1878. Maratonul trece prin 6 localităţi, prin faţa a 7 biserici şi monumente şi prin 3 mănăstiri; Mănăstirea Sihastru, Mănăstirea Oancea şi Mănăstirea Buciumeni.
La competiţie participă alergători din întreaga ţară, care vor alerga în probele de semimaraton (21 km), maraton (42 km) şi ultramaraton (55 km). Se estimează un număr 150 de participanţi, dintre care aproximativ 110 copii. Două ştafete de maraton, a câte 55 de copii din municipiul Adjud, din Focşani şi din comuna Pufeşti, respectiv din localităţile dispuse pe traseu, Adjudu Vechi, Homocea, Ploscuteni, Argea, Buciumeni, Lespezi şi Costişa, vor alerga din kilometru în kilometru pe traseul ultramaratonului, având ca ştafetă un tricolor, purtând mesajul de respect pentru eroii de pe Valea Siretului care s-au jertfit pentru România. Ei vor fi însoţiţi în cursă de maratonistul Ilie Roşu, care va purta drapelul României pentru a 166-a oară într-un maraton.
Sportivi cu experienţa vor lua startul în competiţie, Florin Simion din Chiajna, Ştefan Sălăgean din Bistriţa Bârgăului, Culai Voicu din Galaţi, Ionela Dobrea din Macin.
La competiţie participă şi o sportivă din Japonia - Hiroko Ogawa, câştigătoare a nenumărate maratoane istorice desfăşurate în ciclul “Din dragoste pentru România şi istoria ei”.


Articole înrudite