25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ionuţ Pucheanu: „Nu e cea mai bună decizie, dar este răul cel mai mic”
Ionuţ Pucheanu: „Nu e cea mai bună decizie, dar este răul cel mai mic”

După cum am anunţat, Consiliul Local Galaţi a aprobat, miercuri după-amiază, în cadrul unei şedinţe extraordinare, suspendarea funcţionării sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi pe termen nelimitat. Decizia a fost aprobată cu 16 voturi pentru - PSD, UNPR, ALDE şi PMP - şi cu 6 abţineri - grupul PNL. Cei 36.000 de clienţi ai sistemului centralizat vor primi ajutor financiar de la bugetul local - în valoare de câte 3.000 de lei - pentru a-şi procura alte sisteme de încălzire - centrale termice, calorifere electrice etc. Măsura luată de CL vine la peste o lună de la demararea dezbaterilor publice pe tema viitorului termoficării dar şi după o amânare de 12 zile, la cererea Electrocentrale, timp în care societatea a expus o altă variantă - menţinerea sisatemului centralizat, prin preluarea într-o singură unitate a producerii dar şi distribuţiei agentului termic. Totuşi, varianta nu a fost agreată de consilierii locali, în condiţiile în care varianta CET impunea consumatorilor plata în avansa a agentului termic, dar şi consumul unei anume cantităţi de agent termic.
Potrivit primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, măsura suspendării funcţionării sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a oraşului a fost necesară pentru că bugetul local nu mai putea asigura „suma de 12 milioane de euro, an de an, pentru susţinerea unei găuri negre, care oricum funcţiona cu rateuri. Nu e cea mai bună decizie, dar este răul cel mai mic. Plătim 12 milioane de euro pe nimic. Termoficarea din oraş, în acest moment, este o cangrenă pe care trebuie să o tăiem dacă mai vrem să conservăm ceva din restul trupului… Cei care încă mai sunt în sistemul centralizat de încălzire le transmit să aibă încredere că deciziile luate de CL, pentru că acestea trebuie să acopere o arie cât mai mare din problemele gălăţenilor. Cei care au rămas până acum branşaţi vor fi ajutaţi cu 3.000 de lei, bani care să le asigure independenţa în termie şi apă caldă pe timp de iarnă. Cât priveşte apa caldă furnizată în sistem centraliuat, o vom livra până la finele acestei luni, cu posibilitatea prelungirii şi până la finele lunii mai, atât. Vom face toate eforturile ca beneficiarii să nu aibă probleme în accesarea banilor şi până când frigul va veni, într-o proporţie covârşitoare, să fie acoperite aceste nevoi”.
Potrivit deciziei CL, cei care vor fi afectaţi de debranşarea oraşului – circa 36.000 de familii ale căror locuinţe se află branşate la sistemul public centralizat - vor primi din partea Primăriei municipiului Galaţi câte un ajutor financiar de 3.000 de lei cu care vor putea să îşi achiziţioneze alte surse de încălzire a locuinţei – centrală termică, calorifere electrice, panouri radiante etc. CL a mai decis că de aceşti bani (care nu se vor acorda, în mână, beneficiarilor, ci vor fi viraţi firmelor de la care se achiziţioneaază sursele de încălzire) vor beneficia nu doar cei 36.000 de actuali clienţi ai sistemului centralizat, ci şi gălăţenii care s-au debranşat în trecut, dar care au făcut acest lucru în condiţiile în care nu aveau datorii la întreţinere (s-au debranşat tocmai pentru a nu acumula datorii la întreţinere pe care să nu le poată achita ulterior). CL a mai aprobat şi ca printre beneficiarii ajutorului financiar de 3.000 de lei să se numere şi cei cu datorii la întreţinere de maxim 3.000 de lei (total datorii, cu majorări şi penalităţi) şi doar în cazul în care aceştia se angajează să achite datoria de 3.000 de lei în termen de maxim 12 luni.
“S-a spus că suma de 3.000 de lei nu ar fi suficientă pentru achiziţia capacităţilor de producţie a căldurii. Din experienţa subvenţiilor acordare ani de-a rândul, vă pot spune că suma de 3.000 de lei este o formă de cointeresare a beneficiarului de a veni cu o cotă mai mică sau mai mare, în completare”, a adăugat primarul Ionuţ Pucheanu, referindu-se la propunerea consilierelor PMP, care cereau acordarea unei subvenţii de 5.000 de lei. “Pentru acordarea acestor sume, avem deja prevăzută în bugetul local suma 12 milioane euro, pentru acoperirea cererilor depuse până în august, iar după rectificarea bugetară din vară, vom aloca bani în plus”, a mai adăugat primarul.
Cât priveşte soarta angajaţilor Calorgal, edilul a spus că “Societatea Calorgal va funcţiona pe cu totul alte principii. Va gestiona centralele termice de la ANL-uri şi cele care vor fi montate la instituţiile de învăţământ. Cred că va funcţiona cu maxim 120 de angajaţi, faţă de cei peste 520 de angajaţi de până acum, restul au varianta de a fi transferaţi la SC Gospodărire Urbană, iar ceilalţi, la cât de mult va fi de treabă în viitorul imediat apropiat, o parte din ei oricum activau şi în privat, probabil o să-şi deschidă societăţi comerciale pentru montajul sistemelor de încălzire”.


Articole înrudite