21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mâncarea din spitale - la limita inferioară a normei de hrană
Mâncarea din spitale - la limita inferioară a normei de hrană
Legea spune că pentru hrana unui bolnav trebuie alocaţi între 7 şi 13 lei pe zi. Din păcate, în spitalele gălăţene abia dacă se asigură limita inferioară a normativului, iar uneori nici asta. Totuşi, managerii se descurcă aşa cum pot şi mai suplimentează hrana din sponsorizări. De exemplu, dacă în mod normal unui bolnav de la Spitalul de Urgenţă i se alocă 7 -7,5 lei pe zi, limita minimă, există perioade în care, fiind internaţi mai mulţi bolnavi, s-a ajuns la numai 4 lei de bolnav. Spitalul se descurcă să asigure mâncarea bolnavilor şi din donaţii iar conducerea recunoaşte că îi vine greu să fie plătită pentru a hrăni 3.000 de oameni dar să aibă internaţi 4.000.
„Totuşi ne descurcăm. În acest moment mâncarea este îndestulătoare. Într-adevăr, am vrea să ni se plătească toate cazurile, deoarece altceva este, cu aceiaşi bani, să hrăneşti şi să tratezi 3.700 de oameni în loc de 4.100, cât am avut noi acum. Este spital de urgenţă şi nu putem să nu primim pacienţii iar în ultima vreme, din păcate, avem mulţi pacienţi, asta poate şi pentru că medicii de familie ne trimit multe cazuri chiar dacă poate nu ar trebui să ajungă la spital”, a precizat managerul spitalului, dr. Călina Lazarovici. Pentru a nu degenera situaţia, managerul spitalului controlează mult mai des bucătăria.
Situaţia se regăseşte în mai toate spitalele noastre. Spitalele gălăţene primesc bani pentru a hrăni bolnavii pe baza contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.
„Din păcate, se contractează un anumit număr de bolnavi şi acesta nu este mereu egal cu cel al persoanelor care sunt efectiv internate. Sunt spitale unde nu sunt probleme, dar şi spitale unde sunt. În mod normal legea spune că se alocă între 7 şi 13 lei pe zi de bolnav, dar au existat perioade în care, pentru a hrăni un bolnav, se alocau doar 4 lei”, a precizat şi dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi. Majoritatea pacienţilor sunt mulţumiţi de calitatea mâncării, dar altora nu le place deloc.
„Mai aveam nevoie şi de câte un supliment, dar în general mâncarea este bună. Mai trebuie să ni se aducă totuşi şi de acasă”, spunea o bolnavă internată la Spitalul Judeţean.


Articole înrudite