Ministerul Sănătăţii intenţionează să schimbe valoarea alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, începând cu luna august a acestui an, precizează biroul de presă al Ministerului Sănătăţii. Deocamdată este vorba de un proiect de Hotărâre de Guvern privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, proiect postat pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii.
Valoarea hranei adulţilor ar creşte de la maxim 13 lei la 17 lei
Acest barem al alocaţiilor de hrană din unităţile sanitare publice nu a mai fost modificat din anul 2008, nivelul acestuia situându-se, în prezent, între 7 lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi. Propunerile privind nivelul alocaţiilor de hrană sunt între 9,5 lei şi 17 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi. Aceste plafoane minime şi maxime au fost calculate în funcţie de preţurile la produsele alimentare în perioada mai 2008 - februarie 2012. Problema este că, deocamdată, chiar dacă majorarea alocaţiei de hrană este o idee bună, managerii de spital cred că ea ar trebui corelată şi cu o suplimentare a veniturilor pe care le primesc. Asta deoarece banii pentru alocaţia de hrană nu vin de la Ministerul Sănătăţii direct pentru asta, ci sunt luaţi din totalul veniturilor spitalului. „Este o idee foarte bună această creştere a valorii alocaţiei de hrană, dar dacă nu vom avea şi o finanţare suplimentară, fie dintr-o eventuală rectificare, fie din alte surse, atunci este foarte posibil ca totul să se rezume la teorie. Asta deoarece din aceleaşi venituri, care oricum nu ajung, va trebui să găsim o modalitate de a suplimenta banii pentru alocaţia de hrană. Şi nu ştim de unde să îi luăm dacă sursele de finanţare rămân la fel. Asta doar dacă nu luăm din banii de medicamente sau materiale sanitare, ceea ce nu ar fi în regulă”, a declarat dr. Călina Lazarovici, manager al Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Alocaţia pentru copiii bolnavi ar putea ajunge la 16 lei
În ceea ce îi priveşte pe copiii bolnavi internaţi în spitale, acum alocaţia de hrană este între 1,8 lei şi 14,5 lei, pe categorii de vârstă şi afecţiuni.
Noul act normativ ar arăta că această alocaţie ar trebui să crească la sume cuprinse între 2,5 lei şi 16 lei, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Această creştere se încadrează în bugetele de venituri şi cheltuieli pentru unităţile sanitare. „Este foarte bine că se doreşte majorarea valorii alocaţiei de hrană. Ar fi şi mai bine dacă ni s-ar suplimenta şi veniturile, dacă ar creşte valoarea zilei de spitalizare, altfel va trebui să găsim bani din aceleaşi surse pe care le avem şi acum”, a precizat şi dr. Victoriţa Ştefănescu, director al Spitalului de Copii Galaţi. Proiectul hotărârii de guvern privind majorarea alocaţiei de hrană arată şi că autorităţile locale care deţin managementul spitalicesc, prin hotărâri de consiliu, pot creşte baremul stabilit prin hotărârea de guvern, dar vor suporta majorările din bugetele proprii. Şi persoanele fizice beneficiare pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.