27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Maidanezii, motiv de scandal la Consiliul Local
Maidanezii, motiv de scandal la Consiliul Local

Un proiect de hotărâre de Consiliu Local care viza gestionarea câinilor comunitari în padocul Ecosal a produs valuri la şedinţa de miercuri după-amiază a Consiliului Local, unde câteva zeci de iubitori de animale, în frunte cu Paraschiva Vintilă, consiliera personală a preşedintelui CJ, dar şi Corina Grigore, angajată a CJ Galaţi, şi preşedintele asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş” au venit să-şi arate nemulţumirea faţă de ceea ce doreau să decidă aleşii locali. Corina Grigore a luat cuvântul pentru a spune nemulţumirile celor circa 40 de iubitori de animale vizavi de una din prevederile proiectului de hotărâre, discursul său fiind susţinut verbal de mulţi dintre iubitorii de animale prezenţi în sală. Deoarece unele dintre iubitoarele de animale au făcut gălăgie şi au întrerupt aleşii locali de la expunerea punctului lor de vedere, preşedinta de şedinţă, consilierul local PPDD Galaţi Monica Dascălu, le-a cerut să respecte regulile şi să nu mai vorbească neîntrebate.
Practic, dezbaterile pe marginea acestui punct aflat pe ordinea de zi au durat cam 20 de minute, presărate cu critici din partea iubitoarelor de animale privind modul păgubos în care s-ar cheltui banii destinaţi câinilor din padocul Ecosal, însă fără a fi aduse dovezi în acest sens. Una dintre cele mai vocale păreri a avut-o Paraschiva Vintilă, consiliera personală a preşedintelui CJ, Nicolae Bacalbaşa, aceasta susţinând că s-a învoit de la serviciu pentru a veni la şedinţă, în calitate de persoană privată. „Nu am venit în calitate de consilier personal al cuiva, ci în calitate de simplu cetăţean. Sunt revoltată de ceea ce decid consilierii locali şi consider că este vorba de un masacru al câinilor. Nu se poate aşa ceva, să nu se dea dovadă de omenie şi să nu se găsească alte măsuri”, a declarat Paraschiva Vintilă.
O altă iubitoare de animale, care i-a criticat pe toţi politicienii care au condus ţara timp de 25 de ani, a zis că aproape 1.000 de maidanezi vor fi eutanasiaţi, ceea ce ar însemna o crimă, în timp ce o altă iubitoare de animele prezentă în sală a spus că ea a adoptat 8 câini pe care i-a dus la ţară.  Deşi era normal ca iubitorii de animale prezenţi să-şi susţină punctul de vedere, aceştia nu au putut da niciun răspuns atunci când directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, a spus că niciun gălăţean nu a venit să adopte de la distanţă vreun patruped, procedura însemnând practic plata lunară a unei sume de către o persoană pentru îngrijirea unui câine în padoc.

150 de câini vor fi îngrijiţi pe banii Consiliului Local

Conform proiectului de hotărâre adoptat. 150 de câini dintre cei 1.300 de maidanezi din padocul Ecosal vor fi cazaţi timp de un an, cheltuielile fiind suportate de către Consiliul Local, în timp ce restul câinilor care nu vor fi adoptaţi direct sau de la distanţă vor fi eutanasiaţi. Directorul Ecosal le-a invitat pe iubitoarele de animale să vină la padoc şi să aleagă ele cei 150 de câini de care Primăria să aibă grijă. De asemenea, timp de 6 luni sterilizarea câinilor cu stăpân va fi subvenţionată de la bugetul local, lucru care a stârnit alte reacţii din partea unor iubitori de animale, care susţin că sterilizarea nu s-ar face aşa cum ar trebui.

Discuţii pro şi contra

În timp ce iubitoarele de animale au cerut scoaterea din proiectul de hotărâre a unui articol care prevedea îngrijirea celor 150 de maidanezi, viceprimarul PSD Florin Popa le-a spus că pe străzile Galaţiului sunt circa 20.000 de maidanezi şi că întreţinerea în padoc a unui maidanez înseamnă alocarea zilnică a unei sume de 2 de lei, ceea ce înseamnă 60 de lei pe lună, o sumă care este mai mare decât cea alocată întreţinerii unui copil, dar explicaţia nu le-a mulţumit pe iubitoarele de animale. Şi primarul Marius Stan a luat cuvântul, afirmând că cei care iubesc animalele trebuie să înţeleagă că aleşii locali nu sunt criminali şi nu sunt oameni fără suflet. „Eu personal n-am tăiat un pui în viaţa mea. Iubitorii de animale pot adopta, fie de la distanţă, fie direct, câinii pe care îi iubesc atât de mult. De când am lansat adopţia la distanţă s-au adoptat zero câini. Nu trebuie să uităm că noi nu facem altceva decât să punem în practică o lege adoptată recent“, a spus primarul Marius Stan. Acesta le-a cerut consilierilor locali să nu politizeze subiectul, ţinând cont de faptul că au votat proiectul de hotărâre toţi, indiferent de partidul din care fac parte.
Un punct de vedere concis l-a avut consilierul PPDD Galaţi Marian Alexandru, care le-a spus colegilor săi că prin adoptarea acestui act normativ nu se încearcă decât îndulcirea unei situaţii, deoarece există o lege care spune clar că după un anumit interval de timp, câinii maidanezi care nu sunt adoptaţi trebuie eutanasiaţi.
Potrivit hotărârii de Consiliu Local, sterilizarea şi identificarea câinilor (de rasă comună) cu stăpân va fi subvenţionată integral între 1 iulie şi 31 decembrie, iar după această dată, stăpânii care nu şi-au sterilizat animalele riscă o sancţiune cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.
În padocul de pe strada Zimbrului vor fi cazaţi timp de 12 luni un număr de 150 de câini pentru a căror întreţinere se vor cheltui anual 135.000 de lei, restul bugetului alocat, respectiv 1.208.000 de lei, fiind cheltuit pentru activităţi de capturare, sterilizare, identificare, asistenţă medicală şi eutanasiere. La propunerea consilierului local PDL Mihai Alin, gălăţenii care adoptă câini fără stăpân vor fi scutiţi de taxa de ecarisaj pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 ianuarie 2015.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi