28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lună de foc pentru pompierii gălăţeni
Lună de foc pentru pompierii gălăţeni

De la începutul lunii martie şi până în prezent, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de  Urgenţă au fost solicitate să stingă 20 de incendii de vegetaţie uscată pe raza mai multor localităţi. În total, au ars aproximativ 100 ha de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniş şi lăstăriş. Principala cauză a creşterii numărului de incendii de vegetaţie uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor, jocul copiilor cu focul, depozitării cenuşii din sobe şi cuptoare în locuri necorespunzătoare ori folosirii sobelor improvizate în bucătăriile de vară. 

„În general, primăvara au loc acţiuni de curăţare a grădinilor şi curţilor de resturi vegetale uscate, iar gospodarii se grăbesc să-şi igienizeze curţile dând foc acestor resturi fără a respecta distanţele minime de siguranţă faţă de construcţiile existente. Astfel se pot crea condiţiile favorabile propagării incendiilor. În dezvoltarea acestora în aer liber, factorul esenţial îl constituie vântul, prin direcţia şi viteza sa. Dacă viteza vântului este mare, dezvoltarea incendiului este rapidă şi posibilitatea propagării focului la alte materiale combustibile este ridicată. Lăsând focul deschis nesupravegheat, se pot genera mari pierderi materiale şi de vieţi omeneşti atât în propria locuinţă cât şi în locuinţele învecinate. Igienizarea solelor şi tarlalelor de către agricultori prin incendiere se face numai după obţinerea aprobărilor şi luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului, asigurându-se supravegherea atentă a arderii”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 50 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri faţă de materialele sau substanţele combustibile, fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare. 


Articole înrudite