16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legea salarizării unitare, doar cu numele
Legea salarizării unitare, doar cu numele

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, s-a aflat miercuri la Galaţi, unde au avut loc alegerile pentru structura judeţeană a BNS, preşedinte al acestei structuri fiind ales Adrian Tatu.
După alegeri, liderul BNS a susţinut o conferinţă de presă în care s-a referit la proiectul legii salarizării unitare. Potrivit sindicalistului, actualul proiect de lege cuprinde foarte puţine din amendamentele aduse de BNS, fiind foarte multe categorii socio-profesionale dezavantajate în sănătate (ambulanţierii), cultură (cei din teatre – mai puţin actorii, operă, biblioteci), justiţie (consilierii de probaţiune din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, numărul acestora, la nivel naţional, fiind de doar 400, raportat la numărul celor pe care trebuie să îi monitorizeze – circa 70.000 de foşti deţinuţi sau alte persoane condamnate cu diverse pedepse, dar nu cu privarea de libertate) sau administraţia publică locală.
Astfel, liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat că există nemulţumiri majore în aproape toate domeniile privind legea salarizării unitare, despre care Costin a afirmat că rămâne "unitară doar în titlu", sindicaliştii luând în calcul inclusiv demararea unor acţiuni pe linie juridică, dar şi proteste.
"Nemulţumiri sunt în aproape toate domeniile. (...) Din păcate această lege rămâne unitară doar în titlu", a spus Costin. În opinia lui Costin, o altă problemă o reprezintă "sustenabilitatea" legii salarizării unitare.
"Alt semn de întrebare - sustenatbilitatea acestui proiect de lege. În ce măsură România are resursele financiare necesare pentru ca în anii care urmează să poată să producă creşterile salariale respective", a mai spus liderul BNS.
Dacă până la finalul dezbaterilor, programate pentru primele trei zile ale săptămânii viitoare, în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, parlamentarii nu vor include în proiect amendamentele aduse de BNS, acesta îşi rezervă dreptul de a decide reacţiile viitoare, care pot fi de la atacarea legii la Curtea Constituţională şi solicitarea, către preşedintele României, de a retrimite legea în Parlament, până la declanşarea de ample proteste sindicale în ţară. În cazul în care nemulţumirile sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, Dumitru Costin a spus că aceştia iau în calcul demararea unor acţiuni pe linie juridică, dar şi proteste. "Acţiunile vor fi de două tipuri. Un tip de reacţie va fi un demers către Curtea Constituţionlă, şi mă refer la demersurile juridice, inclusiv la demersuri către preşedinte pentru a retrimite legea înapoi la Parlament, atât timp cat ea va pleca de la Parlament cu erori de construcţie, de filosofie legislativă, de încălcări ale principiilor altminteri clamate - la muncă egală, plată egală (...). Saptămâna viitoare vom trage linie - consiliul nostru are loc dupa ce se finalizează dezbaterile în Comisia de muncă şi, în funcţie de modul în care organizaţiile noastre sindicale şi-au atins obiectivele, vom stabili dacă oamenii ies organizat în acţiune de protest sau nu. Sunt zone care au şi anunţat - colegii de la ambulanţă au spus că dacă nu reuşesc să corecteze textul de lege în Camera Deputaţilor atunci vor recurge la oprirea lucrului, acoperind bineînţeles treimea necesară stabilită de lege", mai spus Dumitru Costin.
Totodată, liderul BNS a vorbit şi despre necesitatea creşterii salariului minim pe economie al angajaţilor din mediul privat, dar şi crearea unui cadru legilsativ adecvat pentru companiile cu capital de stat.


Articole înrudite