16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La „Dunărea de Jos” se poartă „Relaţiile internaţionale şi studiile europene”
La „Dunărea de Jos” se poartă „Relaţiile internaţionale şi studiile europene”

Începând cu anul universitar 2015-2016, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi are disponibile peste 300 de locuri (109 la buget şi circa 200 de la taxă), din care 50 de locuri (20 la buget şi 30 cu taxă) au fost alocate noi specializări a facultăţii - Relaţii internaţionale şi studii europene. ”Este o specializare nouă, cerută de tineri, de doi ani ea funcţionează cu brio la extensia din Cahul a Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi. Consider că reprezintă o istorie aplicată, este un domeniu extrem de interesant şi actual. Această specializare le poate explica tinerilor ce se întâmplă cu lumea contemporană, ce prefaceri radicale au loc”, a declarat conf. univ. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie. Potrivit directorului Departamentului Istorie, Filosofie şi Sociologie, conf. univ. dr. Arthur Tuluş, obiectivele specializării constau în formarea unor buni cunoscători din perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, de filosofie politică, de politică, economie şi chiar cunoscători de administraţie europeană: „Licenţiaţii acestei specializări vor urma două limbi străine, obligatoriu engleză şi, la alegere, franceză sau germană, ceea ce le va permite să candideze pentru un post de eurofuncţionar. Vor face, de asemenea, cursuri de managementul proiectelor europene, pot deveni consilieri sau experţi în cadrul unor ONG-uri, ataşaţi, secretari sau consilieri diplomatici, specialişti în comunicare şi relaţii publice internaţionale, cercetători ştiinţifici, analişti, documentarişti în sistemul mass-media. Oportunităţile de angajare sunt destul de mari, iar competenţele pe care noi încercăm să le formăm sunt la fel de importante, fiindcă vor fi studiate discipline legate de istoria recentă, de ştiinţe politice, politologie, diplomaţie, drept european, economie politică internaţională, informatică aplicată – web design”.  

Din toate specializările facultăţii, cea mai puţin căutată este sociologia, specializare pentru care, la sesiunea de admitere din vara trecută, nu s-au înscris decât opt absolvenţi de bacalaureat. Având în vedere că pentru formarea unei grupe de studiu pe o anumită specializare ar trebi să fie minim 30 de candidaţi, cei opt tineri înscrişi la sociologie vara trecută au fost trecuţi la filosofie, au explicat reprezentanţii facultăţii. „Nu ştim cu siguranţă care este motivul pentru lipsa de interes a absolvenţilor pentru sociologie, mai ales după ce, în urmă cu doi-trei ani, era numărul unu în topul celor mai căutate specializări. Un motiv ar putea fi şi faptul că absolvenţii optează pentru sociologie în ultimă instanţă, ca variantă pentru cazul în care nu ar fi admişi la alte specializări. Culmea este că nu optează pentru această specializare nici măcar absolvenţii liceelor de clase socio-umane din Galaţi”, a opinat conf. univ. dr. Arthur Tuluş. 

Înscrierile la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi se vor face în perioada 13-18 iulie, iar în perioada 20-22 iulie se vor desfăşura probele de concurs. La Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi admiterea se face pe bază de test grilă, cu 30 de întrebări din Istoria românilor. Media de admitere se calculează astfel: 50% media la bacalaureat şi 50% nota la testul grilă. 


Articole înrudite