27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Imperiul Roman, redescoperit (şi la Galaţi) prin Programul „LIMES”
Imperiul Roman, redescoperit (şi la Galaţi) prin Programul „LIMES”

„Structurile materiale, arheologice, care au alcătuit frontiera Imperiului Roman, vor fi cercetate şi puse în valoare şi pe teritoriul României, ele făcând parte din patrimoniul cultural universal. Prin acest demers ştiinţific se doreşte promovarea turismului cultural şi crearea de locuri de muncă prin serviciile conexe acestui domeniu”, a declarat ministrul Culturii, Hegedüs Csilla, cu ocazia semnării ordinului prin care se instituie Programul Naţional „Limes”, dedicat inventarierii şi cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României.
Ministrul Culturii a semnat săptămâna trecută acest ordin, iar din acest moment, după cum a precizat Direcţia Judeţeană pentru Cultură, vestigiile romane de la Galaţi ar putea avea o soartă mai bună dacă siturile arheologice constituite pentru conservarea lor ar fi incluse în noul program naţional de identificare şi salvare a vestigiilor din zona graniţei imperiului roman.
Marius Mitrof, consilierul din cadrul DJC Galaţi care s-a preocupat de salvarea şi punerea în valoare a vestigiilor romane descoperite şi pe teritoriul judeţului Galaţi, crede că noul Program Naţional „Limes” poate constitui o şansă de recuperare a vestigiilor istorice lăsate în paragină. Valul lui Traian, Castrul Roman de la Tirighina-Bărboşi, Castellum-ul de pământ, Depozitul de amfore şi Necropola din Situl arheologic (Cartierul Dunărea), Necropola tumulară şi Cavoul roman (situat acum pe strada Oţelarilor) sunt urme materiale tot atât de importante ale Imperiului Roman, ca şi cele din alte părţi ale României de azi sau din Europa. „În condiţiile în care limes-ul roman care traversează judeţul nostru, ca un arc de cerc, pe o distanţă de aproximativ 25 de km, de la vest la est, de pe malul Siretului până la Lacul Brateş şi, trecând dincolo de Prut, în Basarabia, este vizibil şi poate fi pus în valoare”, după cum a precizat Marius Mitrof, reprezentanţii DJC Galaţi se pregătesc să întreprindă demersurile necesare, pe lângă autorităţile locale, pentru ca şi Galaţiul să devină parte integrantă a Proiectului Naţional.
Mai trebuie amintit că, prin acest ordin de ministru, s-a instituit şi comisia naţională a programului care va avea sarcina coordonării lucrărilor de clasare în Lista Monumentelor Istorice şi înscrierea pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO a limes-ului aflat pe teritoriul României.
Acest nou program naţional care se va derula în perioada 2015-2019 şi va fi finanţat din bugetul Ministerului Culturii. Conform ordinului, membrii comisiei naţionale responsabili pentru coordonarea programului vor fi desemnaţi de către muzeele, institutele de cercetare şi universităţile care au în jurisdicţie sau în domeniul de cercetare aceste obiective. Proiectul are un caracter transnaţional şi interdisciplinar, ceea ce va produce un efect pe termen lung şi va aduce beneficii economice pentru zonele în care se află obiectivele arheologice care formează graniţa romană.
Limes-ul roman al provinciei Dacia străbate Transilvania, Oltenia şi o mică parte din Banat şi Muntenia, iar scopul programului este cercetarea şi punerea în valoare a siturilor arheologice din toate aceste zone.


Articole înrudite