12 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Îmbolnăvirile în şcolile gălăţene prin consumul de lapte şi corn, infirmate de autorităţi
Îmbolnăvirile în şcolile gălăţene prin consumul de lapte şi corn, infirmate de autorităţi

În cadrul Comisiei de Dialog Social desfăşurată marţi, dr. Maricica Chiriac, director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi, a prezentat un raport legat de suspiciunea de îmbolnăvire a copiilor care au consumat la şcoală laptele şi cornul acordate în sistemul de învăţământ de stat. În cazul celor două incidente înregistrate în judeţul nostru pe parcursul lunii martie, au fost infirmate îmbolnăvirile cauzate de consumul laptelui acordat de la şcoală, prin programul guvernamental. Laptele consumat în cele două unităţi şcolare provenea de la firme diferite, din Braşov şi Suceava.
Prima situaţie a fost semnalată în 5 martie 2016, la şcoala Gimnazială nr. 3 Pechea. Specialiştii DSV au prelevat 17 probe din lotul incriminat pentru efectuarea analizelor de laborator fizico-chimice şi microbiologice. Analize similare au fost realizate şi de către inspectorii DSP în vederea realizării probelor de laborator, acţiune confirmată de conducerea DSP, prin directorul executiv al instituţiei, dr. Liliana Moise, prezentă la Comisia de Dialog Social.
A doua suspiciune a fost sesizată în data de 10 martie 2016, la Şcoala Gimnazială Iulia Haşdeu. Au fost recoltate probe din laptele precum şi din cornul incriminate.  
Cele două instituţii de control au infirmat suspiciunile privind loturile de lapte, precum şi cornurile. În prealabil fusese retrasă din circuitul şcolar precum şi din depozite întreaga cantitate de lapte suspectată. Concluzia celor două instituţii de control este că laptele s-a putut deteriora ulterior ieşirii atât din fabricile de la Braşov, Suceava, cât şi din depozitele firmei de distribuţie. Precizăm că laptele care ajunge la elevi este de tip UHT (ultrapasteurizat), poate fi uşor depozitat datorită ambalajului individual şi poate rezista la temperaturi de 24 de grade Celsius.


Articole înrudite