12 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Actorii de la Teatrul Muzical ”Nae Leonard” ar putea primi doar salariul minim pe economie
Actorii de la Teatrul Muzical ”Nae Leonard” ar putea primi doar salariul minim pe economie

Inspectorii Curţii de Conturi au cerut recuperarea a două sporuri de la artiştii instituţiei de cultură, însă nu pentru salariile deja încasate, ci din veniturile pe care urmează să le primească pe viitor, situaţie ce i-ar aduce pe actori în postura de a obţine mai puţini bani decât un măturător de la serviciul local de salubrizare.
Curtea de Conturi a acţionat în judecată instituţia de cultură, cerând recuperarea a peste 800.000 de lei, reprezentând sporul de suprasolicitare neuropsihică şi sporul de fidelitate. Solicitarea inspectorilor financiari vizează intervalul octombrie 2011-octombrie 2014, când se apreciază că artiştii de la Muzical au obţinut ilegal cele două sporuri amintite.
Cum s-a ajuns aici? În 2010 guvernul Boc adoptă celebra ordonanţă de urgenţă 63, care modifica legea 273/2006, prin care s-a stabilit un normativ de personal pentru fiecare unitate administrativ teritorială, în dorinţa de a reduce cheltuielile bugetare. Pentru Teatrul Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi s-a stabilit ca numărul de angajaţi să fie limitat la 37 de persoane, ceea ce înseamna că 200 de angajaţi urma să fie puşi pe liber. Principalul efect al unei asemenea măsuri era că teatrul s-ar fi găsit în imposibilitatea să mai ofere gălăţenilor spectacole la un nivel profesionist, cum se întâmplase până atunci, cu doar 37 de artişti. Municipalitatea a venit astfel cu ideea încheierii unei asocieri între Teatrul Muzical ”Nae Leonard”, Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” şi o fundaţie, Andreiana Juventus. În baza acestei asocieri, actorii şi instrumentiştii urma să fie preluaţi de fundaţie, dar să muncească efectiv pentru instituţiile de cultură. Inspectorii financiari consideră însă că artiştii sunt, de fapt, nişte prestatori de servicii şi nu ar avea dreptul la spor de suprasolicitare neuropsihică şi spor de fidelitate.

Una caldă, alta rece

Artiştii de la Teatrul Muzical din Galaţi au crezut că au scăpat de coşmarul tăierii salariilor, după ce fostul Guvern Ponta a promovat legea amnistiei fiscale, dar bucuria a fost de scurtă durată. Şi asta pentru că inspectorii Curţii de Conturi cer acum judecătorilor ca fiecărui actor şi instrumentist de la Teatrul Muzical ”Nae Leonard” să îi fie redus salariul până la limita venitului minim pe economie, diferenţa urmând să se ducă la bugetul de stat în contul celor două sporuri amintite, care, de fapt, nici nu se mai regăsesc măcar în salarii.
”Dacă li se ia actorilor şi sporul de fidelitate, mai bine merg pe vas, că măcar li se lipeşte un ban pe frunte. Cam acolo o să se ajungă, pentru că este aberant ce se întâmplă”, ne-a declarat Teodor Niţă, directorul Teatrului Muzical ”Nae Leonard”.
Şi sindicatul din instituţia de cultură a intervenit în proces pentru a cere instanţei să constate absurdul situaţiei. „Considerăm că ceea ce solicită Curtea de Conturi nu are fundament. Drepturile salariale acordate artiştilor sunt legale şi am cerut instanţei să constate acest lucru”, ne-a precizat Adrian Dumitraşcu, preşedintele Sindicatului din Teatrul Muzical ”Nae Leonard”.
Să mai spunem că, dacă cererea inspectorilor financiari va primi girul judecătorilor, salariile actorilor de la instituţia de cultură vor ajunge mai mici decât cele ale măturătorilor de la Ecosal, serviciul public de salubrizare din Galaţi.
”Nu ne putem compara salariile noastre, de la Muzical, cu ale celor de la Salubrizare, pentru că ne-am face de ruşine. Am tot respectul pentru cei de acolo, dar cred că, de la mai măresc puţin salariile, îl depăşesc şi pe al meu, ca director”, a concluzionat Teodor Niţă, directorul Teatrul Muzical ”Nae Leonard”.


Articole înrudite