Din cauza neîncasării facturilor curente şi a datoriilor din urmă, SC Electrocentrale a decis să întrerupă furnizarea agentului termic către sistemul de termoficare al Galaţiului. Potrivit unui comunicat de presă semnat de administratorul special, Mustafa Sinan, CET a trimis pe 16 martie, către Apaterm şi Primărie, un preaviz conform căruia, începând din 23 martie, se reduc parametrii agentului termic, astfel încât să se asigure furnizarea căldurii către instituţiile publice (şcoli, spitale) şi clienţilor CET bun platnici, iar începând cu 1 aprilie va înceta furnizarea agentului termic către între Galaţiul, indiferent dacă vorbim de clienţi bun platnici sau rău platnici. Deocamdată, Primăria municipiului Galaţi nu a prezentat public niciun punct de vedere oficial cu privire la această situaţie.
Rămân în frig spitale, licee, Serviciul de Ambulanţă, unitatea de tancuri, Tribunalul şi Poliţia
Notificarea a fost transmisă de CET către Primărie, Apaterm şi Prefectură, dar şi către 14 instituţii publice de interes public, unităţi care au contracte directe cu Electrocentrale şi care, potrivit administratorului special al Electrocentrale, sunt bun platnice, dar vor avea avea aceeaşi soartă cu tot oraşul, adică vor rămâne, de la 1 aprilie, fără căldură şi apă caldă, dacă Primăria şi Apaterm nu vor achita datoriile. Pe lista celor 14 instituţii publice care vor rămâne fără căldură şi apă caldă se află societăţi comerciale, precum SC Apă Canal şi sediul Electrica – Muntenia Exploatare, cinci unităţi de învăţământ (liceele Tehnologic “Mircea Eliade”, Teoretic “Sf. Maria”, Tehnologic CFR şi Colegiul Naţional “Costache Negri”, dar şi Universitatea „Dunărea de Jos” (pentru Punctul Termic al Facultăţii de Chimie), Spitalul militar de urgenţă “Dr. Aristide Serfioti”, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Tribunalul Judeţean, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, UM 01551 – unitatea de Tancuri de pe str. Crizantemelor, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi Asociaţia de locatari nr. 625. “Toţi aceştia sunt consumatori direcţi şi, deşi sunt la zi cu plata facturilor, în momentul în care vom sista furnizarea agentului termic către tot Galaţiul, vom sista şi către ei, căci reţeaua de termoficare este unică”, a spus Mustafa Sinan.
De ce se taie căldura?
Electrocentrale a transmi societăţii Apaterm şi autorităţilor locale un preaviz privind reducerea livrărilor agentului termic primar începând cu data de 23.03.2015 astfel: debitul agentului termic primar la limita CET se va reduce la 2200 mc/h; temperatura agentului termic primar pe tur se va reduce la 75 grade C, pentru asigurarea continuă a energiei termice numai către instituţiile publice şi cei 14 consumatori direcţi ai societăţii Electrocentrale şi încetarea, începând cu data de 01.04.2015, a livrarilor de energie termică.
„Precizăm că S.C. Electrocentrale Galati S.A. are de achitat către SNGN Romgaz SA Mediaş suma de 22,5 milioane lei până la data de 27.03.2015, reprezentând contravaloarea gazelor naturale livrate în luna ianuarie 2015, şi către SNTGN Transgaz SA suma de 5,3 milioane lei scadentă din data de 13.02.2015, iar societatea noastră nu mai are resursele financiare necesare efectuării plăţilor către furnizorul şi transportatorul de combustibil, singura sursă fiind contravaloarea energiei termice livrate distribuitorului local şi neîncasată”, se arată în preavizul CET. Potrivit aceluiaşi document, CET are de recuperat de la Apaterm suma de 58,1 milioane de lei – datorie acumulată de Apaterm în perioada în care s-a aflat în reorganizare judiciară – la care se adaugă datoria “istorică” de 339 de milioane de lei, datorie pe care CET nu o mai poate recupera de la Apaterm, conform deciziei de instanţă privind reorganizarea judiciară a societăţii locale de distribuire a agentului termic.