O femeie de 57 de ani din localitatea Buciumeni îşi strigă disperarea de pe patul de spital. Cu un picior amputat încă din 1977, se vede acum nevoită să trăiască cu doar 33,5 lei pe lună, după ce comisia de expertizare a persoanelor defavorizate a retrogradat-o de la gradul accentuat la cel mediu. Criteriile de evaluare elaborate încă din 2008 de Guvernul Boc au rămas neschimbate.
Totul a început când Eugenia Grosu a fost diagnosticată cu cancer osos din 1977. Medicii n-au mai avut ce să-i facă, aşa că piciorul drept i-a fost amputat. De atunci şi până în luna mai a anului trecut fusese evaluată la gradul 1 de handicap - „accentuat”. Indemnizaţia de 234 lei o ajuta să treacă peste problemele vieţii. Fericirea a ţinut până anul trecut în mai, când o comisie de expertiză a retrogradat-o la „mediu”, chiar dacă piciorul nu i-a crescut la loc, indemnizaţia fiindu-i redusă la... 33,5 lei pe lună.
Dar şi aceşti bani nu i-a mai primit, pentru că termenul de un an a trecut şi femeia nu s-a mai prezentat la comisie, pentru că aşa primise o adresă acasă. Dar şi drumul de la Buciumeni la Galaţi o costa dublul indemnizaţiei. „Nu vreau decât să îmi dea ce mi se cuvine. Mie piciorul la loc nu mi-a crescut. Ce să fac eu aşa?”, se întrebă femeia, internată acum la Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Mădălina Filote, şef serviciu Persoane Defavorizate Galaţi, susţine însă că încadrarea e conform normelor reevaluate din 2008. Femeia vrea să-şi reintre în drepturi şi e dispusă să depună memorii şi reclamaţii la Ministerul Muncii.