23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acest lucru consideră sindicatele că s-ar dori prin modificările pe care guvernul Boc vrea să le aducă la Codul Muncii, efectele fiind în dezavantajul angajaţilor. Acest lucru îl susţine preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei. Astfel, potrivit proiectului noului Cod al Muncii, se instituie dreptul angajatorului de a stabili unilateral obiectivele de performanţă individuale pentru salariaţi şi criterii de evaluare a acestora, se elimină limitarea posibilităţii de prelungire a delegării salariatului doar o singură dată pentru 60 de zile. De asemenea, angajatorul va avea dreptul ca, sub pretextul reducerii temporare a activităţii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare să reducă unilateral programul de lucru al salariaţilor de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului precum şi să trimită salariaţii în concediu fără plată pe o perioadă de 15 zile lucrătoare consecutive.
„Angajatorul va putea invoca motivul că şi-a redus temporar activitatea, pentru a-şi micşora costurile cu salariile fără a mai fi obligat să plătească salariaţilor 75% din salariul de bază. În acest fel, costurile sau o parte substanţială din costurile oricărei conjucturi economice nefavorabile sunt transferate exclusiv pe seama salariaţilor. În cazul concedierilor colective, criteriile sociale convenite prin contractele colective de muncă pentru departajarea salariaţilor urmează să se aplice după evaluarea realizării obiectivelor de performanţă. Această modificare exclude cu desăvârşire posibilitatea stabilirii prin negocieri colective a unui mix de criterii sau ignorarea obiectivelor de performanţă în cazul unei categorii protejate sau vulnerabile de salariaţi. În cazul concedierilor, primii concediaţi vor fi salariaţii incomozi, sub pretextul că nu au realizat obiectivele de performanţă individuală. Deoarece criteriile de evaluare a acestor performante sunt stabilite unilateral de angajator, în fapt angajatorul va concedia pe oricine va dori fără ca salariaţii să mai poată fi apăraţi”, susţine liderul FSS Metarom.
O altă modificare care a stârnit nemulţumirea sindicaliştilor este cea referitoare la eliminarea din Codul Muncii a dreptului de preferinţă la angajare recunoscut salariaţilor concediaţi în situaţia în care angajatorul îşi reia activitatea mai înainte de trecerea unei perioade de 9 luni după concedierea colectivă. De asemenea, sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi de majorarea la 3 ani a perioadei pentru care se poate încheia un contract pe perioadă determinată şi de introducerea posibilităţii prelungirii contractului fără limită de număr.

Articole înrudite