21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Goana după o consultaţie de specialitate va mai dura cel puţin 7 ani
Goana după o consultaţie de specialitate va mai dura cel puţin 7 ani
Prea mult timp, uneori şi o lună, petrecut pe lista de aşteptare chiar şi pentru o consultaţie în sistemul medical privat. Cât despre ambulatoriile de la stat, aici pacienţii s-au obişnuit de mult cu povara aşteptărilor interminabile pentru a găsi un medic. Avem prea puţini medici, iar şi mai puţini au posibilitatea să îşi deschidă propriile cabinete în privat, spun specialiştii.
„Noi înregistrăm un deficit de medici la toate nivelurile. Şi la medicină primară şi la medicină de specialitate dar şi la nivel terţiar, medicii din spitale. Pleacă în continuare foarte mulţi medici, au plecat şi din Spitalul de Copii, pleacă şi din Spitalul Judeţean. Nu ştiu cum, ne-a salvat faptul că avem aici o Facultate de Medicină deoarece chiar dacă noi suntem de acum la a treia promoţie care a părăsit băncile facultăţilor, ţin să vă spun că un rezidenţiat, cel prin care se specializează medicii, durează între 3 şi 7 ani, deci de la absolvire până la specializare durează. De exemplu, dacă nu avem acum medic neurochirurg sau chirurg vascular, unde specializarea durează cam 6 ani, trebuie să aşteptăm toată această perioadă. În ceea ce priveşte strict cabinetele medicale de specialitate, aici plătim încă pentru startul prost la trecerea din sistem centralizat la cel descentralizat. La noi încă mai găseşti ambulatorii care să ţină de spitale şi implicit medici din spitale care să lucreze şi în ambulatoriile spitalelor. Şi aşa se explică randamentul Policlinicii Judeţeanului, care a scăzut enorm deoarece marea majoritate a medicilor din spital preferă să lucreze în cabinetele de specialitate din privat şi mai puţin în cele din policlinică, a precizat dr. Aurel Nechita, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.
Dar chiar şi în cabinetele private se aşteaptă, la unele se fac programări cu o lună înainte. Cam atât cât ai aştepta şi la cele de la stat.
„Cred că singura rezolvare a situaţiei ar fi să avem mai mulţi medici specialişti care să îşi deschidă mai multe cabinete. Dar aici mai intervine un aspect. Chiar dacă şi-ar dori mai mulţi medici să îşi deschidă cabinete, le este foarte greu deoarece principalul impediment este achiziţionarea unui spaţiu. Dacă până acum Primăria a avut o serie de spaţii cu destinaţie medicală, acum o parte au fost vândute, altele concesionate, iar o altă parte şi-au schimbat destinaţia. Cei care vin acum nu mai găsesc cabinete care să provină din domeniul public iar atunci sunt obligate să cumpere pe la diferite partere de bloc sau etaje, spaţii care costă foarte mult. Uitaţi-vă cum în ultima perioadă ni s-au plâns la Colegiu destui medici deoarece au vrut să cumpere spaţii care iniţial aveau un preţ social, care însă a fost trecut la preţul pieţii. Nu toată lumea şi-l permite. Dar eu sunt optimist. Asta deoarece am văzut cum în centrele mari, cu tradiţie medicală, din ce în ce mai mulţi medici îşi deschid cabinete deoarece altfel nu ar avea ce face, nu pot toţi lucra în spitale. Sunt prea mulţi. Sper ca şi la Galaţi să ajungem la fel. Dar mai trebuie, cred eu, 5-7 ani, ca să avem inflaţie de medici şi de cabinete medicale”, a precizat precizat dr. Aurel Nechita, preşedinte Colegiului Medicilor Galaţi.
Deocamdată ideea inflaţiei de medici şi cabinete medicale pare greu de crezut, asta în situaţia în care, din start, înainte de rezidenţiat, un sfert din promoţia gălăţeană de medicinişti pleacă să facă rezidenţiatul în străinătate iar alt sfert pleacă după ce termină rezidenţiatul.


Articole înrudite