Cum ne dăm seama unde e cel mai bine de trăit din România? Care sunt cele mai atractive judeţe pentru români? Întrebări care pot avea mai multe răspunsuri, ce ţin de aspecte profesionale, sociale, economice etc. Indiferent de aspectele care intervin în decizia de a ne stabili într-o regiune sau alta, există, cu siguranţă, locuri în care mulţi dintre noi am vrea să trăim. Iar acest fapt este dovedit de dezvoltarea acestor locuri. Astfel, cu cât s-a extins mai mult suprafaţa intravilană dintr-un judeţ, cu atât este mai atractiv acel judeţ. Econtext a realizat o analiză pentru a arăta cu cât s-a extins suprafaţa intravilană a municipiilor şi oraşelor din România în ultimii ani. Suprafaţa intravilană reprezintă teritoriul inclus în perimetrul construibil al municipiilor şi oraşelor, inclusiv localităţile componente ale municipiului şi oraşului, conform planului de sistematizare aprobat pentru localitatea respectivă. Se ia în calcul suprafaţa oraşelor şi municipiilor, fără comunele şi satele de lângă acestea. Aceasta reprezintă suprafaţa intravilană inclusă într-un judeţ, zona urbană.
Totalul zonei intraviane cuprinse în judeţele României se ridica anul trecut la 424.626 de hectare, ceea ce înseamnă circa 1,8% din suprafaţa totală a ţării, care este de aproximativ 24 milioane de hectare. Pe primul în topul judeţelor după extinderea suprafeţei intravilane este Ilfov. Suprafaţa intravilană a judeţului Ilfov a crescut de aproape 45 de ori (4.375% în procente) din 1993 şi până în anul trecut. Fapt explicabil, ţinând cont de apropierea de Capitală. Astfel, Ilfovul avea o suprafaţă intravilana de 423 de hectare în 1993, care a crescut până la 18.927 de hectare în 2010.
Următoarele poziţii nu sunt ocupate de judeţe mari, ceea ce înseamnă că a explica creşterea zonei intravilane prin mărimea judeţului nu este suficientă.
Pe locul doi la creşterea suprafeţei intravilane se plasează judeţul Maramureş. Practic, tot mai multe persoane au ales să se stabilească în Maramureş, astfel încât zona intravilană a judeţului s-a mărit de cinci ori, de la 5.140 de hectare în anul 1993 până la 25.659 de hectare în 2010. De altfel, Maramureş are şi cea mai mai mare suprafaţă intravilană din toate judeţele României.
A treia dezvoltare a zonei urbane a avut loc în Gorj, care este urmat de Suceava, Vâlcea, Braşov. La polul opus se află judeţul Galaţi, care a crescut aproape nesemnificativ. Zona intravilană a judeţului Galaţi a rămas aproape neschimbată în această perioadă. Mai exact, creşterea a fost de doar 2% în perioada 1993-2010, în condiţiile în care judeţul are două municipii (Galaţi şi Tecuci) şi două oraşe (Bereşti şi Târgu Bujor).