15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul a fost înscris pe harta dezvoltării economice inovative
Galaţiul a fost înscris pe harta dezvoltării economice inovative

Prezent, zilele trecute, la o întâlnire naţională a reprezentanţilor clusterelor din România, ing. Costică Voicu, directorul Parcului Industrial Galaţi (PIG), societate în subordinea Consiliului Local Galaţi şi cu câteva iniţiative în domeniu, a punctat o performanţă de mult aşteptată: înscrierea pe harta clusterelor româneşti a iniţiativelor gălăţene. „Practic, am semnat actul de naştere al celor cinci clustere cu care vom porni la drum în perioada următoare", ne-a declarat telefonic oficialul local care tocmai depunea la ministerul de resort documentaţia aferentă înfiinţării acestor noi structuri economice având ca punct central Galaţiul. Potrivit directorului PIG, clusterele se vor axa pe dezvoltarea domeniilor propuse de iniţiatori: naval, sănătate, energie regenerabilă şi mediu, materiale inovative şi produse it&c dar şi turism-cultură.

Ce este un cluster?

Clusterul este o asociere generică între grupuri de firme din domenii apropiate şi instituţii localizate într-o proximitate geografică. Pe lângă asociaţiile profesionale şi companii, dintr-un cluster mai fac parte şi universităţile, pentru a se creea legătura între cercetare şi mediul de afaceri. Dar lista poate rămâne deschisă, după cum declară public reprezentanţii celorlalte clustere înfiinţate până acum. La colaborare sunt invitate şi administraţiile publice locale care sunt cele mai interesate să dezvolte un domeniu economic specific zonei. În acest sens pot fi atraşi şi alţi parteneri, în funcţie de domeniul dezvoltat: aceştia pot fi asociaţii profesionale, bănci sau alte instituţii interesate.
Din întâlnirile repetate ale reprezentanţilor de clustere funcţionale şi cei care vor să dezvolte astfel de structuri a reieşit şi beneficiile apartenenţei unei companii la un cluster. Astfel punctate, ele stau la baza oricărui studiu realizat în vederea organizării unei structuri de tip cluster. Prin interconectarea oamenilor, a personalului aferent, a abilităţilor, competenţelor şi cunoştinţele acumulate prin activitatea acestora se constată creşterea competitivităţii şi a ratei de ocupare a forţei de muncă. Eficienţa creşte, deoarece este uşor să lucrezi într-o reţea cu clienţii şi furnizorii. Totodată, într-un cluster are loc stimularea inovării, deoarece interacţiunea cu clienţii creează idei noi şi o mare presiune asupra inovării. Prin apartenenţa la un cluster poate creşte puterea de negociere a companiilor, atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele străine. În acelaşi timp, se încurajează întreprinderile să lucreze împreună la criterii de calitate agreate, în conformitate cu standardele internaţionale.
Un cluster oferă oportunitatea sigură pentru transferul de cunoştinţe.
De regulă managementul clusterului este asigurat de societăţile comerciale şi asociaţiile profesionale aflate în componenţă. Organizarea juridică poate fi sub forma unei entităţi juridice, dar şi ca asociere liberă care are un consiliu de conducere. În acest context, de exemplu, până când activitatea propriu-zisă a clusterelor lansate din Galaţi să se facă cunoscută la nivelul care este necesar, după cum a subliniat Costică Voicu, reprezentant în Consiliul Naţional al reprezentanţilor clusterelor, trebuie remarcate demersurile întreprinse.
Cel puţin, în domeniul clusterului naval, asocierea cuprinde toate porturile gălăţene (şi nu numai) şi pe linia dezvoltării lui este luat în calcul tocmai transportul intermodal care constituie de ceva vreme subiect de dezbateri şi întâlniri la nivel european.
Privind clusterul din domeniul energiei regenerabile, deja se află la start o asociaţie pe profil denumită "Dunărea de Jos" care a demarat toate operaţiunile pentru conectarea la organismele din domeniu, naţionale şi internaţionale.
"Nu mai departe decât zilele trecute s-a desfăşurat la Galaţi un concurs regional de robotică. Sprijinirea lui a fost posibilă tocmai prin iniţierea clusterului pe dezvoltarea produselor hi-tech şi materiale inovative", ne-a declarat Costică Voicu, şi el un exponent al Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, gazda competiţiei de robotică.
Nu în cele din urmă, invitarea vineri, 12 iunie, a reprezentantului din Galaţi de către Asociaţia Naţională a Clusterelor din România (CLUSTERO) la seminarul-dezbatere despre posibilităţile de finanţare a dezvoltării clusterelor din România (şi) prin programele europene, denotă interesul acordat acestui segment, dar şi importanţei iniţierii şi sprijinirii unor clustere şi în regiunea noastră.


Articole înrudite