15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi, capitala „Science Education in School”
Galaţi, capitala „Science Education in School”

Cea de a V-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Science Education in School”(Educaţie Ştiinţifică în şcoli) la care vor participa 100 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar şi aproape 300 de elevi din România şi străinătate şi-a deschis, joi, porţile la Galaţi. Locaţia aleasă a fost Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă".
Conferinţa a fost organizată de către o echipă de academicieni, profesori şi directori de şcoli, în scopul de a integra cele mai noi concluzii şi întrebări, privind cercetarea şi rezultatele obţinute în urma proiectelor ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, în ateliere practice finalizate cu un concurs al elevilor din şcoli.
Potrivit Pamfiliei Dumitraşcu, responsabilul de relaţii publice a evenimentului, manifestarea ştiinţifică se desfăşoară pe 2 paliere, pe parcursul celor două zile, de joi şi vineri, astfel: joi are loc prezentarea unor materiale de cercetare din domenii ştiinţifice iar vineri se va desfăşura componenta de întrecere şcolară, concurs de lucrări a elevilor.
Cinci lectori din patru ţări - Austria, Irlanda, Israel şi România - îşi vor susţine lucrările la sala Auditorium a CMSN, fiind invitaţi să prezinte munca lor unui public interesat alcătuit din profesori, elevi şi reprezentanţi ai autorităţilor şcolare şi administrative. Profesorii participanţi la lucrări au fost, de asemenea, invitaţi să experimenteze şi să discute metodele de predare şi învăţare folosind ancheta elementelor ştiinţifice, împreună cu cu oaspeţii internaţionali, în diverse ateliere de lucru organizate după-amiază.

BE A SCIENCE GEEK, BE COOL!

Potrivit organizatorilor conferinţei internaţionale, după o pregătire de trei luni de la lansarea oficială a concursului, sub sloganul inedit "BE A SCIENCE GEEK, BE COOL!" (fii un tocilar al ştiinţei, fii tare)", a venit timpul ca elevii studioşi din România să îşi demonstreze pasiunea pentru ştiinţe, abilităţile experimentale dar şi să înveţe modul în care se face o cercetare ştiinţifică".
Astfel, în partea a doua a manifestărilor de la Galaţi a avut loc concursul dedicat elevilor din România care aspiră la un loc printre "Stars of Science - Stelele Ştiinţei (care este şi titlul întrecerii şcolare ajunsă la a treia ediţie)
Întrecerea are patru secţiuni de prezentare a lucrărilor: ”Descopăr, deci exist” – lucrări de cercetare pentru gimnaziu şi liceu; “Micul cercetător” - pentru clasele I – V, Experimente interdisciplinare la clasele VI-VIII; Experimente interdisciplinare pentru elevii de liceu.
Au fost prezentate 105 lucrări pregătite de 276 de elevi provenind de la 23 de şcoli din România (din judeţele Galaţi, Vrancea, Tulcea, Olt, Maramureş, Mureş, Vaslui şi Bucureşti), la care se adaugă elevi din Bulgaria, Serbia şi Ungaria.
Concursul este finanţat de Primăria Municipiului Galaţi, iar premiile, în valoare totală de 3.500 de lei, asigurate prin bunăvoinţa sponsorilor, sunt în valoare de 200 lei (premiul I), 150 lei (premiul II), 100 lei (premiul III), 50 lei (menţiune) pentru fiecare dintre cele 4 secţiuni.
Organizatorii evenimentului au fost: Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” şi Şcoala Gimnazială nr. 28 în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei prin Center for Science Education and Training şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.


Articole înrudite