16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii de la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor au făcut un pateu „de aur”
Gălăţenii de la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor au făcut un pateu „de aur”

Cercetătorii gălăţeni ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi au luat medalia de aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva cu un produs inovator, brevetat anul trecut. Este vorba despre un pate vegetal care aduce ca element de noutate folosirea la scară industrială a făinii integrale din leguminoase, în acest caz leguminoasele folosite fiind bobul şi lintea. Bogat în fibre şi mai ales în antioxidanţi dar şi lipsit de alergenii care se găsesc în produsele similare făcute din soia, care din păcate este modificată genetic, pateul din făină integrală de linte şi bob ar putea oferi, la un preţ probabil mai mare decât produsele iniţiale, deoarece brevetul interzice utilizarea aditivilor, o alternativă pentru cei care preferă hrana sănătoasă.
Echipa care a adus medalia de aur de la Geneva la Galaţi este alcătuită din profesoara Iuliana Aprodu şi cercetătorii cadre didactice Livia Pătraşcu, Ina Vasilean şi Marian Necula. Performanţa echipei de cercetători gălăţeni a fost prezentată de Petre Alexa, profesor reputat de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
„Obţinerea brevetului a fost rezultatul muncii în echipă. Actiuvitatea a fost susţinută din punct de vedere financiar de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. În martie s-a organizat o competiţie la nivel naţional în domeniu şi brevetul a fost selectat pentru a fi prezentat la cel de-al 45-lea salon de inventică de la Geneva. Am început pratic cercetările pe acest produs din 2014. La început a fost subiectul unei disertaţii iar apoi am evoluat pas cu pas“, a spus Iuliana Aprodu.
Produsul este apreciat şi pentru valoarea sa nutritivă şi pentru efectele benefice pentru sănătate.
„Noutatea constă în faptul că am propus obţinerea la scară industrială a unui pateu vegetal din făină integrală de leguminoase cu bob, aşa li se mai spune, este vorba de bob şi linte. Făina de leguminoase integrală utilizată aduce multe beneficii pentru sănătate. În plus, avem un produs «clean label», cu etichetă curată, cu un număr mic de ingrediente. Este un produs curat, sănătos, bogat în fibre şi antioxidanţi”, a precizat Livia Pătraşcu.
Acest tip de pate nu poate provoca neplăceri persoanelor care au alergie la produsele din soia modificată genetic. De aceea acest produs a fost apreciat şi de un imunolog la salonul de la Geneva.
Pe lângă medalia de aur, la Geneva produsul gălăţean a primit şi un premiu de la Russain House, o asociaţie nonguvernamentală care susţine cercetarea. Deja mai mulţi producători şi cercetători internaţionali şi-au exprimat interesul faţă de acest tip de pate. Vom vedea dacă inovatorul produs va ajunge pe rafturi făcut de un producător local, aşa cum şi-ar dori inventatorii, sau de unul naţional sau internaţional.


Articole înrudite