Consumul anual de peşte în Galaţi este de maxim ...12 kilograme de persoană, ca să fim indulgenţi. Asta în condiţiile în care majoritatea, sau cel puţin peste 90 la sută dintre locuitori, declară că peştele este prezent în alimentaţia de zi cu zi. Culmea este că, potrivit datelor INS (Institutului Naţional de Statistică), un român consumă, în medie, circa 4 kilograme de peşte anual. Din păcate, chiar dacă peştele este un aliment indicat pentru majoritatea categoriilor populaţiei, doar 2,24% dintre gălăţeni consumă peşte zilnic şi mai puţin de 27% doar o dată pe săptămână, potrivit informaţiilor furnizate de ultimul studiu de piaţă făcut public pe plan local.
„Consumul, producţia şi distribuţia de peşte în zona Lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară” este studiul realizat de către Asociaţia pentru Ecologie şi Turism PRO ECO-TUR, în cadrul proiectului „Dezvoltare durabilă a pescăriei în zona Lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară, pe baza adaptării ofertei la cererile pieţii". Proiectul, demarat în vara anului trecut, s-a întins pe o perioadă de 10 luni şi s-a finalizat săptămâna aceasta prin conferinţa de prezentare a rezultatelor obţinute în urma activităţilor derulate.
Potrivit managerului de proiect Cristian Arsene, preşedinte al Asociaţiei pentru Ecologie şi Turism PRO ECO-TUR, „proiectul a identificat aspectele esenţiale care pot consolida activitatea pescărească a Zonei Pescăreşti Lunca Joasă a Prutului Inferior - Dunărea Inferioară, prin realizarea studiului de piaţă amintit şi care prezintă în final analiza comportamentului consumatorilor de peşte, adaptarea ofertei pescăreşti la cererea alimentară, dar şi definirea segmentelor de piaţă din domeniu, evaluarea produselor din peşte şi a serviciilor de profil în raport cu concurenţa din domeniul pescăresc”.
Beneficiarii direcţi ai proiectului finalizat şi, implicit, al studiului de piaţă realizat sunt agenţii economici care activează în cadrul sectorului pescăresc din Zona Pescărească Lunca Joasă a Prutului Inferior - Dunărea Inferioară. Ca beneficiari indirecţi identificaţi în grupul ţintă sunt autorităţile publice centrale ce răspund de sectorul pescăresc, universităţile şi institutele de cercetare în domeniu, dar şi comunităţile locale, în ansamblul lor, din zona de referinţă. Marja de eroare a studiului este de 4,08% la un nivel de încredere de 95%, pe eşantionul alcătuit pentru aplicarea tehnicilor de analiză şi evaluare specifice.
Ca o primă concluzie, studiul poate fi extrem de util specialiştilor din domeniu, dar şi comercianţilor sau viitorilor antreprenori şi investitori în piaţa de peşte locală sau regională. Echipa de proiect care a realizat şi studiul a specificat, la final, şi câteva propuneri în vederea îmbunătăţirii şi diversificării produselor din peşte, a consumului şi chiar a distribuţiei peştelui şi a produselor din peşte, măsuri necesare pentru ca activitatea din domeniu să aibă impactul dorit.