Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii a fost ieri gazda unei dezbateri privind Pădurea Gârboavele. Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, cu finanţare europeană, ce include şi un proiect de management al ariei protejate din Pădurea Gârboavele. Managerul de proiect, directorul Direcţiei de Dezvotare din cadrul CJ, Laura Angheluţă, a moderat dezbaterea, încurajându-i pe participanţi să îşi expună punctele de vedere. Aceştia au primit în mape şi un formular în care au putut să îşi exprime propriile opinii privind măsurile viitoare ce vor putea fi luate iar cei interesaţi îşi vor putea formula propunerile în format electronic, cu destinaţia Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. .
Printre participanţi s-a aflat fiul unui fost pădurar din Pădurea Gârboavele, care şi-a arătat nemulţumirea pentru modificările pe care le-a suferit pădurea. În opinia locuitorului comunei Tuluceşti, pădurea ar fi trebuit să fie menţinută ca în perioada comunistă, deoarece spaţiile de agrement şi restaurantele apărute ar genera distrugerea pădurii. În plus, panourile inscripţionate cu diferite mesaje ar fi complet inutile. În opinia acestuia, aria protejată ar trebui să fie extinsă, ca şi întreaga pădure, până la unirea cu o alta, de care este despărţită de două dealuri şi trei văi (fără estimarea exactă a distanţei).
Laura Angheluţă apreciază că, în absenţa apariţiei spaţiilor de agrement, vizitatorii ar fi distrus şi mai mult pădurea. Iar panourile nu au fost amplasate pentru localnicii care au înrădăcinat din familie respectul pentru pădure, ci pentru vizitatori, căci „nu putem împiedica nici gălăţenii şi nici pe oricine altcineva să vină în Pădurea Gârboavele”, a punctat Laura Angheluţă, care a subliniat necesitatea modernizării şi a educării populaţiei, în defavoarea indiferenţei faţă de mediul înconjurător.
Lucian Georgescu a încurajat localităţile din judeţul nostru să acceseze fonduri europene pentru îmbogăţirea fondului forestier. Până în prezent, o singură localitate din judeţ (Schela) a solicitat din fondurile disponibile pentru împăduriri. În plus, CJ a oferit primăriilor puieţi pe care acestea îi puteau planta şi supraveghea ulterior. Iniţiativa nu s-a bucurat de un impact puternic şi autorităţile locale nu s-au înghesuit să îşi procure porţia de puieţi disponibilă la nivelul judeţului.