16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fără afişe publicitare pe zona carosabilă şi în intersecţii
Fără afişe publicitare pe zona carosabilă şi în intersecţii
Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, elaborată la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), va putea fi aplicată după modificarea de către Parlament a datei-limită până la care mijloacele de publicitate pot fi menţinute în amplasamentele autorizate, a anunţat, joi, ministerul.
„În urma deciziei Curţii Constituţionale, legea va intra în vigoare după modificarea de către Parlament a datei-limită până la care mijloacele de publicitate pot fi menţinute în amplasamentele autorizate, 1 ianuarie 2012 - dată deja anterioară promulgării legii. După promulgare, autorităţile publice locale vor fi responsabile cu aplicarea prevederilor legii, inclusiv cu desfiinţarea construcţiilor/amplasamentelor care nu vor respecta prevederile legale”, se arată în comunicatul citat.
Legea stabileşte cadrul general prin care autorităţile administraţiei publice locale vor putea elabora regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate şi adaugă condiţii mai restrictive, menite să protejeze aspectul vizual al localităţilor şi siguranţa cetăţenilor.
Printre altele, legea va interzice acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafeţelor vitrate ale clădirilor, precum şi amplasarea de mijloace de publicitate pe obiectele de artă monumentală, pe clădirile reprezentând monumente istorice, pe arbori, pe zona carosabilă a străzilor şi a drumurilor, în intersecţii, în sensurile giratorii şi în spaţiul destinat circulaţiei autovehiculelor şi semnalizării rutiere. Legea mai prevede că regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate va fi corelat cu prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate, iar în procesul de stabilire a regulamentului vor fi consultaţi şi specialişti din urbanism, arhitectură, design şi peisagistică.
Curtea Constituţională a României a decis miercuri că legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate este neconstituţională. Judecătorii au hotărât că articolul 56 alineatul 1 încalcă Constituţia, deoarece face trimitere, ca dată de intrare în vigoare a legii, la 1 ianuarie 2012, dată care a fost deja depăşită.
Articolul 56 alineatul 1 prevede: ''Mijloacele de publicitate autorizate până la data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi menţinute pe amplasamentele autorizate până la data expirării contractelor de publicitate în curs, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012''. Urmează ca legea să se întoarcă în Parlament, pentru modificarea articolului 56 alineatul 1.
Sesizarea a fost depusă de deputaţii USL, care considerau că legea încalcă principiul neretroactivităţii legii civile. "În maniera în care este redactat (articolul 54 şi următoarele), odată intrat în vigoare, proiectul de lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate ar produce efecte în mod retroactiv, aplicându-se şi actelor şi faptelor juridice ce au fost încheiate sau ivite înainte de intrarea sa în vigoare. Or, conform articolului 15 din Constituţia României, legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile", se arată în sesizare.
Potrivit aceluiaşi document, legea contravine, de asemenea, articolului 27 din Constituţia României, în ceea ce priveşte principiul inviolabilităţii domiciliului.


Articole înrudite