24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Atunci când dau cu ochii de inspectorii de muncă, unele persoane refuză să îşi spună identitatea sau sunt situaţii în care o iau la fugă pentru a nu răspunde la întrebarea dacă lucrează sau nu la negru. Dar sunt situaţii şi mai paradoxale, în care cei luaţi la întrebări îşi dau o identitate falsă pentru ca patronii pentru care lucrează să nu fie sancţionaţi. „O persoană care lucra ca vânzătoare în Micro 19  în zona Neacşu declara inspectorilor de muncă, atunci când aceştia se duceau în control, că are o anumită identitate, dar fără să prezinte vreodată actul de identitate. Atunci când se făcea verificarea după numele dat de persoana respectivă, în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă figura existenţa cărţii de muncă. Unul dintre inspectorii de muncă a avut informaţii că acea persoană avea de fapt un alt nume şi că lucrează la negru iar pentru a reuşi să verficăm această informaţie, la ultimul control, derulat recent, inspectorii de muncă au luat şi poliţişti, care i-au cerut actele de identitate pentru legitimare. În aceste condiţii, persoana respectivă nu a mai avut ce să facă şi a prezentat buletinul de identitate. Practic ea lucra la negru ca vânzătoare şi atunci când veneau inspectorii de muncă în control îşi dădea numele soţiei patronului, care avea contract de muncă dar care nu mai lucra, fiind plecată în străinătate”, ne-a declarat directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea. Acesta ne-a mai prezentat o situaţie cu care s-au confruntat inspectorii de muncă gălăţeni atunci când s au dus să verifice o firmă care comercializa cartele telefonice.
„Cei mai mulţi dintre cei care lucrau la firma respectivă au refuzat să completeze fişa de identitate, adică să spună cum îi cheamă, şi dacă lucrează cu forme legale de angajare. Probabil că aşa i-a învăţat patronul, dar atrag atenţia asupra faptului că nu au niciun drept legal atunci când muncesc la negru, adică, de exemplu, timpul lucrat nu se ia în considerare la calculul pensiei şi nu sunt nici asiguraţi la sănătate deci nu pot beneficia de asistenţă medicală gratuită”, ne-a mai declarat Ionel Petrea.
Directorul ITM Galaţi a mai ţinut să tragă un semnal de alarmă legat de reclamaţiile depuse de cei care au lucrat la negru şi care vin şi reclamă că nu au fost plătiţi pentru munca depusă.
„Din păcate, sunt şi cazuri în care persoane care au lucrat fără forme legale de angajare vin şi reclamă la ITM Galaţi faptul că nu au fost plătiţi. Deoarece oamenii nu au avut forme legale de angajare, inspectorii de muncă nu pot lua nicio măsură faţă de angajatorii respectivi”, ne-a mai declarat directorul Ionel Petrea.

Articole înrudite