Data de 8 Martie nu a fost aleasă întâmplător pentru vernisajul expoziţiei "Eroinele", celebrare a puterii și curajului feminin. Pe simezele muzeului gălaţean au fost expuse 50 de postere care ilustrează 50 de personaje feminine exemplare din istoria României şi Cehiei, portrete ilustre istorice, culturale sau sociale. Această expoziţie este legată şi de alte evenimente importante, adică 100 de ani de la promulgarea legii care oferea femeilor drept de vot în Cehia şi 100 ani de existenţă a României moderne.
Expoziţia este rezultatul parteneriatului între Muzeul de Artă Vizuală Galaţi si Centrul (cultural) Ceh din Bucureşti, alături de "DeBasm - Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi" din România şi Facultatea de Design şi Arte "Ladislav Sutnar". Grafica acestor lucrări aparţine tot unor femei, artiste din Romania şi din Cehia, printre care enumerăm: Maria Brudasca, Bilyana Velikova, Alina Pylaeva, Aksana Pratskevich, Livia Coloji, Vero Neacşu, Maria Surducan.
Vernisajul a fost deschis de managerul muzeului, dr. Dan Basarab Nanu, curatorul expoziţiei, Simona Biriş, şi invitatul de onoare, directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Robin Ujfaluši. Bucuria acestei întâlniri cu istoria şi arta a fost îmbogaţită de multe cuvinte frumoase și urări pentru doamne şi domnişoare, apoi de un mare buchet de ghiocei oferit de gazde. Actorul Vlad Vasiliu a deschis cărţile cu poeme si a oferit rime meşteşugite.
După discursurile festive a urmat o foarte placută discuţie cu distinsul director al Centrului Ceh. Acesta a dovedit o neaşteptată cunoaştere a limbii române şi multă apreciere pentru ţara noastră. Întrebat cum de vorbeşte atât de bine româneşte, acesta a mărturisit că primele cuvinte au venit de la sine, căci este însurat cu o româncă.
Unul din principalele subiecte a fost feminismul în istorie, doamna Simona Biriş, curatorul expoziţiei, declarând că este "foarte mândra de această expoziţie care aduce omagiu unor femei care au sfidat normele închistate, contribuind pline de indrăzneală în diferite domenii majore".
Pentru prezenţa sa la Galaţi, îi spunem prieteneşte domnului director Robin Ujfaluši: Děkuji, pane řediteli! (n.r. trad. ro. - Mulţumesc, domnule director!)
Autor Cornel Gingărașu
Vezi FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓