04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Jocurile de societate, ideale pentru sudarea relațiilor între generații
Jocurile de societate, ideale pentru sudarea relațiilor între generații

Populația lumii îmbătrânește într-un ritm accelerat. În 2019, peste o cincime (20,3 %) din populația din UE-27 avea vârsta de 65 de ani sau mai mult. De aceea, specialiștii promovează o îmbătrânire sănătoase în toate mediile, iar jocurile de societate pot juca un rol fundamental.

În timpul pandemiei, aceste jocuri nu au contribuit doar la sudarea relațiilor din familii, ci au ajutat și adulții mai în vârstă să interacționeze activ acasă. Experții susțin că un rol vital în relațiile intergeneraționale cu persoanele în vârstă îl au jocurile de societate.

Prin jocuri de societate, vârstnicii își împărtășesc experiența, iar tinerii învață din aceasta, arată subiecte noi și modalități de comunicare. Pentru ambele generații se generează o sinergie foarte pozitivă. În mod ideal, interacțiunea este intergenerațională și fiecare jucător poate învăța de la celălalt și poate comunica într-un limbaj similar.

Din acest motiv, bătrânețea a fost pusă la încercare în aceste cazuri și, prin intermediul jocurilor de societate moderne, mulți oameni au găsit o cale pentru a interacționa, fiind în același timp suficient de atrăgătoare pentru ca noile generații să dorească să caute pe cineva cu care să se joace, la rândul lor.

Printre marile beneficii ale jocurilor de societate cu persoanele în vârstă, pe lângă stimularea aspectelor sociale: dezvoltarea aspectelor cognitive.

Dinamica care include memorarea, îmbunătățirea atenției sau promovarea limbajului implică diferite funcții și abilități cognitive care ne ajută să stimulăm la nivel global și să ne menținem activi.

Jocuri precum jocul remi pot fi jucate de toată familia, de la copii cu vârste de 7 ani sau mai mult până la cei mai vârstnici!

Jocul de rummy - sau remi - se numește de fapt Rummikub și este unul dintre cele mai populare jocuri de masă. Deși pare că a fost cu noi dintotdeauna, acest joc are o viață destul de scurtă, fiind extrem de tânăr. A fost inventat abia la începutul anilor 50, în Israel. Și mai interesant, însă, este că inventatorul acestui joc a fost un român. Un evreu român, de fapt, plecat din România în anii 40. Numele său era Ephraim Hertzano.

Ephraim a inventat remi-ul inspirat fiind de jocurile de cărți pe care le-a jucat în România. Eprahim a imaginat un joc în care să se folosească mici piese în locul cărților, un joc care să poată fi jucat atât de tineri, cât și de bătrâni, fără restricții de limbă sau religie. A vrut să inventeze un joc care să aducă oamenii împreună și care să schimbe modul în care oamenii își petrec timpul liber. L-a numit Rummikub. În România, însă, numele s-a încetățenit ca rummy sau, și mai frecvent, remi.

Și în zi de azi, jocul de remi este construit în continuare de familia lui Hertzano. Copiii săi au preluat afacerea și produc jocul care a devenit popular la nivel mondial. Există chiar și un campionat mondial de remi.

Remi este preferat de jucători de toate vârstele, de la cei tineri la cei mai în vârstă. Este simplu de jucat și reprezinta o metodă perfecta de relaxare. Combinația excelentă de strategie și noroc garantează distracție pentru toată familia. Acest produs reprezintă un cadou ideal pentru zile aniversare sau pentru pasionații de jocuri clasice.

Toate jocurile de remi conțin 106 piese: 104 piese cu numere și 2 piese de Jolly, cunoscut de asemenea drept Joker. Piesele cu numere sunt împărțite în 4 culori: roșu, galben, albastru și negru. Fiecare culoare conține numerele de la 1 la 13 în dublu exemplar. Piesele sunt din plastic, dar sunt colorate manual. De asemenea jocul mai conține 4 table pe care jucătorii țin piesele în timpul jocului în așa fel încât fiecare jucător poate vedea doar piesele lui. Fiecare tăbliță este sprijinită de câte 2 piciorușe din plastic, deci jocul conține în total 8 piciorușe.

În ceea ce privește aspectele cognitive, este important să menționăm faptul că jocurile singure nu opresc sau previn deteriorarea cognitivă. Pentru a combate declinul cognitiv, alimentația sănătoasă, participarea socială și activitatea fizică regulată ar trebui, de asemenea, promovate, ne mai spun experții.


Articole înrudite