27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Odată cu începerea anului şcolar, una dintre problemele acute care a "lovit" sistemul educaţional a fost lipsa manualelor. Generalizată la nivelul claselor I-II din ciclul primar, din cauza licitaţiilor blocate, problema s-a manifestat "pe sărite" şi în cazul altor ani de şcoală, dar... din lipsă de comunicare între partenerii instituţionali contractanţi. La Galaţi, de exemplu, elevii de clasa a III-a din Şcoala Gimnazială nr. 10 "Petre Ţuţea" au intrat la cursuri fără manuale de matematică. Părinţii nu mai ştiau ce să facă: să cumpere acum şi manuale de matematică? Întrebată despre problema cu care se confruntau atât elevii, cât şi învăţătorii care îi pregătesc, conducerea Şcolii 10 a susţinut că totul este în ordine şi cărţile trebuie să sosească. Au trecut, totuşi, două săptămâni şi elevii de clasa a III-a erau tot fără manuale de matematică. Învăţătorii au fost neviuţi să se descurce după cum au putut, cu materialele auxiliare, cu fişele educaţionale.
La sesizarea părinţilor, am luat legătura cu Inspectoratul Şcolar Galaţi, care tocmai făcuse o informare oficială la Prefectură că, în afară de problema manualelor de clasele I-II (ce ţinea de nivelul central), situaţia din judeţul Galaţi este în parametri normali. Situaţia sesizată de noi a fost, din fericire, rezolvată rapid, prin implicarea şi expeditivitatea conducerii inspectoratului. Manualele "lipsă" au ajuns în şcoală la sfârşitul săptămânii trecute, astfel că elevii de clasa a III-a pot desfăşura programul şcolar în condiţii normale.
De fapt, ce se întâmplase? Responsabilul cu aprovizionarea manualelor în Şcoala 10, Floricica Kirkorian, a declarat că, din punctul de vedere al şcolii, lucrurile sunt "în grafic". Adică, dacă anul trecut aprovizionarea cărţilor a fost făcută de la două edituri, care câştigaseră licitaţile pentru man, astfel încât, manualele erau aşteptate să vină. Pentru că momentul recepţiei s-a prelungit, conducerea şcolii a încercat să suplinească lipsa manualelor noi şi a căutat să asigure cu manuale mai vechi (de câţiva ani) activitatea la clase. Din păcate, nici acestea nu au fost suficiente.
Inspectorul general Mioara Enache a intervenit şi într-o zi a detensionat atmosfera, rezolvând situaţia. "Cred că a fost vorba de o lipsă de comunicare între editură şi şcoală. Cei de la şcoală au modificat modul de lucru (în sensul că au dorit să contracteze o singură editură - n.r) şi după ce au dat comanda au aşteptat să primescă manualele. Numărul manualelor comandate era foarte mic şi cei de la editură au declinat producerea lor. Din păcate, nu au notificat şi la şcoală, iar cei de la şcoală nu ne-au anunţat că au probleme cu manualele. Problema s-a rezolvat şi pachetele cu manuale sunt astăzi în şcoală", ne-a declarat telefonic inspectorul şcolar general.


Articole înrudite