28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ecosal va organiza o tombolă pentru cei care vor preda aparatură defectă
Ecosal va organiza o tombolă pentru cei care vor preda aparatură defectă

Legislativul a modificat prevederile privind colectarea selectivă a deşeurilor electrice şi electronice, dar nu doar în privinţa sancţiunilor aplicabile celor care lasă pe domeniul public aparate electrocasnice defecte. Astfel, în afară de amenzile pentru aşa ceva, care variază acum între 500 şi 1.000 de lei, noile prevederi legale impun producătorilor de produse electrocasnice o cotă mai mare de astfel de aparate vechi colectate. Pentru a-şi atinge obiectivele, magazinele care vând electrice şi electrocasnice oferă reduceri semnificative din preţul noilor produse achiziţionate dacă cumpărătorul aduce, în schimb, produse vechi. Practica este, însă, în detrimentul serviciului public de salubritate, Ecosal, căci gălăţenii nu mai duc la depozitele Ecosal maşinile de spălat vechi sau frigiderele stricate, ci le păstrează până când îşi cumpără un aparat nou, deoarece, dacă duc la magazin vechiturile, primesc reduceri la noile produse achiziţionate. 

„Am avut un frigider vechi şi mi-am luat unul nou. Mi-au dat 200 de lei reducere din preţul celui nou pentru că le-am dat frigiderul vechi. Şi nici măcar nu m-am cărat cu el la manazin, au venit ei şi mi l-au luat de acasă şi mi l-au adus pe cel nou. Până şi bateriile le duc la Carrefour, căci îmi dau la schimb câteva baterii noi. Nu multe, dar îmi dau ceva la schimb!”, a spus Ionica Manole, o pensionară din Galaţi. 

În comparaţie cu strategia magazinelor, Ecosal nu are niciun fel de ofertă atractivă pentru a stimula gălăţenii să aducă la punctele verzi deşeurile electrice şi electronice. 

Mirela Furtună, inginer în cadrul Ecosal, ne-a declarat: „Serviciul nostru public dispune de patru puncte verzi, la care colectăm şi deşeuri electrice şi electronice. Cele patru puncte se află: unul în Micro 13 B, unul pe strada Etna nr. 29, unul la sediul de pe strada Nufărului şi la staţia de sortare şi reciclare Barboşi. Avem contract cu asociaţia Ecotic şi predăm aparatura acestei asociaţii. În plus, dacă oamenii au acasă electrocasnice de mari dimensiuni, pot suna la dispeceratul Ecosal pentru a veni o maşină să le ridice de acasă. Totuşi, Ecosal nu oferă nicio recompensă celor care aduc deşeurile la noi”.  

"Cei care vin cu frigidere sau maşini de spălat vechi ne întreabă dacă primesc vreun ban pe ele. Când află că nu primesc niciun ban, unii dintre ei pleacă aşa cum au venit, sperând să poată vinde aparatura undeva, să câştige un ban", povesteşte Panait Toader, lucrător la punctul verde din Micro 13 B.

Efectul acestei situaţii este acela că, de la an la an, scade cantitatea de aparatură veche electrică sau electronică colectată la punctele verzi ale serviciului public de salubritate, iar cifrele demonstrează acest lucru. Potrivit datelor Ecosal, în anul 2013, serviciul public a predat către Ecotic 8 tone de astfel de aparatură, în 2014 – 4,5 tone, iar în acest an abia s-au colectat 1,7 tone.

Cum Ecosal nu are cadru legal de a oferi recompense financiare celor care aduc deşeurile electrice şi electronice, serviciul încearcă să stimuleze colectarea selectivă prin altfel de acţiuni. De pildă, în această lună, Ecosal va organiza o tombolă cu premii, la care pot participa toţi cei care vor aduce la punctele de colectare aparatură defectă.


Articole înrudite