19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ecosal şi-a făcut planul de bătaie în lupta cu zăpada
Ecosal şi-a făcut planul de bătaie în lupta cu zăpada

Administratorul principal al curăţeniei oraşului, Ecosal, se află în proces de finalizare a planului pentru deszăpezire, pe parcursul lunii noiembrie urmând să se deasfăşoare mai multe runde de licitaţii pentru delegarea câtorva porţiuni din oraş unor firme care vor deszăpezi străzile oraşului împreună cu Ecosal. Acestea vor acţiona în cazul unor căderi de zăpadă abundente ce vor genera straturi mai mari de zăpadă. 

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, ne-a prezentat planul de lucru pentru deszăpezirea străzilor în acest an. Astfel, oraşul a fost împărţit în şase zone de acţiune, fiind stabilite trasee de lucru care să nu depăşească un timp de acţiune de o oră, pentru eficientizarea deszăpezirii. În anii anteriori trasele fuseseră stabilite pentru intervale de timp de acţiune de trei ore, ceea ce genera ineficienţă. În plus, pentru această iarnă au fost stabilite patru puncte de încărcare cu sare a sărăriţelor, astfel încât să fie anulaţi timpii morţi în care sărăriţele circulau goale spre punctul de încărcare. 

În prima fază de lucru, cu straturi mici de zăpadă, de circa 7-8 centimetri, vor acţiona doar utilajele Ecosal (5 sărăriţe, între 11 şi 14 tractoare cu lamă şi perie şi 5 încărcătoare frontale utilizate pe parcursul anului la colectarea gunoiului. Pucheanu îşi propune ca în acest an utilajele folosite la colectarea gunoiului să nu mai fie utilizate şi la deszăpezire, pentru a nu se mai aglomera gunoiul necolectat în perioadele căderilor masive de zăpadă - n.r.). În condiţiile unor zăpezi abundente vor intra pe străzi pentru deszăpezire inclusiv firmele partenere. Caietul de sarcini va prevede sancţiuni pentru firmele care nu îşi vor onora obligaţiile asumate, putându-se ajunge până la sistarea contractelor câştigate de firmele care nu acţionează pe teren. Acestea vor fi înlocuite de firma clasată pe locul doi în cadrul licitaţiei. Directorul Ecosal a precizat că firma care a câştigat licitaţia trebuie să găsească soluţii pentru cazul în care îi lipsesc oameni, ori în cazul nefuncţionării unui utilaj, prin înlocuirea acestuia cu altul funcţional, de la firme terţe. În premieră pentru acest an, Ecosal îşi propune să acţioneze şi pe trotuarele oraşului. Directorul Pucheanu face apel la gălăţeni să aştepte acţiunea utilajelor, care vor interveni şi pe străduţele mici ale cartierelor, şi să nu îi mai plătească pe mecanici pentru a-i lua de pe traseul pe care se află aceştia, pentru a-i aduce pe străduţele din interiorul cartierelor, ci să aibă răbdare ca angajaţii să îşi execute traseele de deszăpezire conform organizării stabilite. Anul anterior au existat sanţiuni atât privind tăieri de salarii, ajungându-se până la desfacerea contractelor de muncă pentru inspectorii care au raportat deszăpeziri în zone în care nu intraseră utilajele. 

 

Şase zone de acţiune în cazul căderilor mari de zăpadă

 

Faza a doua a desăzăpezirii presupune o concentrare mai mare de utilaje. Pentru această etapă, oraşul a fost împărţit în şase zone de acţiune iar în data de 10 noiembrie se va organiza licitaţia pentru alegerea firmelor partenere. Pe 16 noiembrie se va desfăşura licitaţia pentru achiziţionarea serviciilor de “închiriere vehicule industriale şi camioane cu şofer” care să presteze, dacă se impune, conform prognozei meteorologice, servicii specifice activităţii de deszăpezire în municipiul Galaţi pentru perioada de iarnă, 1 noiembrie 2015 - 01 aprilie 2016. Se intenţionează închirierea a 7 autocamioane cu lamă şi sărăriţă, 3 sărăriţe, 20 de autobasculante, 10 buldoexcavatoare şi 3 bobcaturi.

Zona 1 de deszăpezire cuprinde cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21, Barboşi, Zona Catuşa 1, Dimitrie Cantemir. Pentru zona 1 vor fi alocate 6 autoîncărcătoare frontale sau utilaje similare, 1 autogreder, 9 buldoexcavatoare. 

Zona 2 cuprinde cartierele Micro 18, Micro 17, Micro 16, Siderurgiştilor Vest, Zona Cătuşa 2 şi Ţiglina 2. În zona 2 se va acţiona cu 9 autoîncărcătoare frontale sau utilaje similare, 1 autogreder, 14 buldoexcavatoare. 

Zona 3 cuprinde cartierele Aurel Vlaicu 1, Aurel Vlaicu 2, Micro 40, Micro 38, Micro 39 A, Micro 39 B, Micro 39 C, Micro 13, Micro 14 şi Fileşti. Utilajele alocate zonei 3 vor fi 12 autoîncărcătoare frontale sau utilaje similare, 1 autogreder, 15 buldoexcavatoare. 

Zona 4 cuprinde cartierele Ţiglina 1, Mazepa 1, Mazepa 2, Faleza Inferioară, Zona Piaţa Centrală şi aliniamentele stradale situate între bulevardul G. Coşbuc, Al. Măcelaru şi strada Traian. Utilajele alocate zonei 4 vor fi: 12 autoîncărcătoare frontale sau utilaje similare, 1 autogreder şi 11 buldoexcavatoare. 

Zona 5 cuprinde Centrul, Valea Oraşului, Port şi se defineşte între străzile Traian, Tunelului, Macului, Calea Prutului, Marinei, Moruzzi, Portului şi bulevardul Marii Uniri din strada Navelor până în strada Prelungirea Traian. Utilajele alocate zonei 5 vor fi 12 autoîncărcătoare frontale sau utilaje similare, 1 autogreder şi 11 buldoexcavatoare. 

Zona 6 cuprinde cartierele Traian Nord, Arcaşilor, Ştefan Cel Mare, având ca limite străzile Ştefan cel Mare, Arcaşilor, Traian şi Tunelului. Traseele tratează toate străzile principale şi secundare din această zonă, căile de acces la şcoli, grădiniţe, zone comerciale, sanitare, blocuri şi puncte de precolectare deşeuri. Zona 6 va fi gestionată de Ecosal în totalitate. Ecosal va menţine controlul total a ceea ce înseamnă distribuţia de material antiderapant pe întreg teritoriul municipiului Galaţi şi, unde este cazul, transportul de zăpadă. Firmele terţe se vor ocupa şi de eliberarea căilor de acces spre punctele de colectare ale deşeurilor. 


Articole înrudite