16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Investiţiile de mediu necesită cooptarea unui număr mare de specialişti care lucrează împreună timp îndelungat la realizarea unor proiecte costisitoare. Acestea nu se realizează deci în anii electorali, în care autorităţile preferă cu predilecţie cârpirea câte unei străzi cu scopul obţinerii voturilor locuitorilor din zonă. De această dată vom face referire la investiţii în programe de mediu aferente Axei Prioritare 1 – sectorul de apă şi apă uzată.
Cele 4 oraşe ale judeţului vecin, de care ne desparte Dunărea, beneficiază de investiţii ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi deversare a apei uzate, prin programul „Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea” cu finanţare din Fondul de Coeziune prin intermediul POS Mediu. Până la finalizarea proiectului, apa uzată a tulcenilor este deversată direct în Dunăre, conform explicaţiilor specialiştilor. Programul include lucrări de investiţii conform Axei Prioritare 1 – sectorul de apă şi apă uzată în oraşele Măcin, Isaccea, Tulcea şi Sulina. Dintre acestea, cea mai aproape de finalizare este investiţia de la Isacea, a cărei inaugurare este programată pentru data de 22 septembrie. Staţia de epurare de la Isaccea are capacitatea de a deservi circa 5.000 de beneficiari.
La vizitarea obiectivului de la Isaccea au participat reprezentanţii OI POS Mediu Galaţi, ai beneficiarului SC Aquaserv SA, ai contractorului TAHAL Consulting, de la Consiliul Local Isaccea şi jurnalişti din regiunea 2 Sud-Est. Rolul de gazdă ce a oferit explicaţii privind fiecare componentă a staţiei de epurare a fost îndeplinit de către Ovidiu Donciu, membru UIP.
Nina Tătar, şef UIP în cadrul operatorului regional SC Aquaserv SA, a prezentat proiectul de apă al întregului judeţ Tulcea. Acesta include pentru cele patru oraşe amintite: 173 de kilometri de ţevi pentru apă, faţă de 93 în prezent, prin program fiind realizaţi 22 de kilometri noi pentru sistemul de apă, iar cei 172 existenţi ai sistemului fiind reabilitaţi, precum şi 173 de kilometri de canalizare, faţă de 93 în prezent, plus cele 4 staţii de epurare din oraşele amintite. Staţia de epurare de la Isaccea face parte din primul program naţional pe POS Mediu ce conţine investiţii de acest tip în 10 oraşe ale ţării.
Galaţiul nu are încă o asemenea investiţie, întrucât programul ISPA Apă nu o includea. Cu toate acestea, Silvia Buhlea, directorul Organismului Intermediar pentru POS Mediu al regiunii 2 Sud-Est, ne-a mărturisit că în urma parcurgerii unei serii de etape birocratice, România a obţinut de la Bruxelles derogarea pentru ca cele 9 oraşe beneficiare pe programe ISPA să poată accesa şi programe pretabile Fondului de Coeziune pe POS Mediu, pentru că anterior exista prevederea ca oraşele care aveau investiţii ISPA să nu mai poată beneficia şi de programele de coeziune pe mediu. Astfel, Galaţiul va fi beneficarul celei mai mari investiţii inclusă în agenda OI POS Mediu al regiunii 2 Sud-Est (de 130 de milioane de euro, mai exact 129,80 milioane de euro).
De la nivelul OI POS Mediu Galaţi, a cărui activitate vizează Programul Operaţional Sectorial MEDIU 2007-2013, se coordonează programele aflate în derulare în judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. În prezent, se află în diferite stadii de implementare 29 de proiecte cu contracte de finanţare semnate. Valoarea acestora este de circa 880 milioane de Euro, cu următoarea distribuţie: 7 proiecte pentru sectorul apă/apă uzată, 1 proiect pentru sectorul deşeuri, 1 proiect pentru sectorul de termoficare, 17 proiecte pentru sectorul biodivesitate şi protecţia naturii, 2 proiecte pentru sectorul inundaţii, 1 proiect pentru sectorul eroziune costieră.


Articole înrudite