Aşa cum ziarul nostru a mai scris la lansarea galei din acest an, 21 de cadre didactice universitare din Galaţi au primit titlul de "Profesor Bologna" în ultimii trei ani (opt în 2010, şapte în 2011 şi şase în 2012). Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), la care şi Liga Studenţilor din Galaţi, din Universitatea "Dunărea de Jos" este semnatară, a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, Gala Profesorului Bologna, singura iniţiativă naţională prin care studenţii îşi arată aprecierea faţă de profesorii care s-au remarcat prin metodele lor de predare şi învăţare adaptate la nevoile şi interesele studentului de azi. Cele peste 20 de nominalizări ale studenţilor din Galaţi au generat doar cinci titluri de "Profesor Bologna". Profesorii care şi-au căpătat anul acesta renumele de "Profi Tari" sunt: Nicoleta Stănciuc de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Produselor Alimentare, Monica Alice Aprodu - Facultatea de Ştiinţe şi Mediu şi cele trei cadre didactice de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - Carmen Mihaela Muntean, Alexandru Căpăţînă şi Daniela Şarpe.
Iniţiativa are la bază conceptul de învăţământ centrat pe student, o noua paradigmă a sistemului educaţional în care studentul nu mai este văzut ca parte pasivă căreia i se livrează informaţie, ci participă activ la procesul de învăţare, metodele de predare ale profesorului fiind interactive şi dinamice, adaptate la nevoile fiecărui student. Acest concept este unul de bază în cadrul Procesului Bologna, adoptat şi de România din 2001, însă care din păcate nu a fost implementat cu succes în toate universităţile româneşti din cauza mentalităţilor greu de schimbat ale cadrelor didactice universitare. Cu toate acestea, dintre profesorii universitari, studenţii au ales câteva cadre didactice care s-au adaptat la provocările implementării unui învăţământ centrat pe student şi care, prin relaţia pe care au construit-o cu studenţii, au reuşit să devină modele pentru generaţii întregi de tineri şi să îi inspire în traseul profesional pe care aceştia au ales să şi-l construiască. Cadrele didactice alese au primit tilul de ,,Profesori Bologna”, această distincţie fiind singura din sistemul de învăţământ superior care răsplăteşte calitatea de bun pedagog a profesorilor, în contextul în care majoritatea premiilor şi distincţilor pe care aceştia le primesc în general sunt bazate doar pe activitatea profesională şi de cercetare a acestora. Dintr-un total de peste 700 de nominalizări, la nivel naţional, titlul a fost acordat unui număr de 109 de profesori din cele mai importante universităţi din România.
Studenţii evaluatori au asistat incognito la cursurile profilor nominalizaţi
Titlul de Profesor Bologna este cu atât mai apreciat cu cât distincţia vine exclusiv din partea studenţilor – cei mai în măsură să analizeze şi să judece prestaţia profesorilor la fiecare oră de curs. Studenţii au avut la dispoziţie 5 săptămâni să îşi nominalizeze profesorii preferaţi, după care studenţii evaluatori, pregătiţi de ANOSR să recunoască profilul Profesorului Bologna, au participat incognito la cursuri ale profesorilor nominalizaţi, le-au luat interviuri studenţilor şi, ulterior, profesorilor, pentru a se asigura că distincţia ajunge doar la acele cadre didactice care o merită pe deplin.
Gala a fost organizată în acest an de Sindicatul Studenţilor din Cibernetică (SiSC) şi Asociaţia Studenţilor în Contabilitate şi Informatică de Gestiune (ASCIG), organizaţii membre ANOSR din Academia de Studii Economice din Bucureşti.
”În criza de valori în care societatea în care trăim se afundă tot mai adânc, nevoia de a găsi şi a promova modele autentice din universităţile româneşti ne-a determinat să îi căutăm şi să îi scoatem la lumină pe acei profesori care reuşesc să îşi lase amprenta asupra dezvoltării fiecărui student care participă la cursurile lor, care au amfiteatrele pline fără să facă prezenţa, care sunt deschişi întotdeauna la dialog şi care nu pun la îndoială faptul că noi, studenţii, merităm şi suntem pregătiţi pentru un sistem educaţional mai bun. Pe aceşti profesori noi îi numim ”Profesori Bologna” sau ”Profi Tari” şi considerăm că ei ar trebui să fie etalonul pe care fiecare profesor din universitatea românească ar trebui să îl atingă. Le mulţumim acelor profesori care, de 7 ani încoace, de când a avut loc prima ediţie a galei, ne fac să sperăm că la un moment dat învăţământul centrat pe student va fi o realitate în fiecare sală de curs a fiecărei universităţi din România”, a declarat Cristi Popescu, vicepreşedinte educaţional ANOSR.