16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din sancţiunile ce pot fi aplicate pe drumurile publice din România, amenda este cea mai întâlnită în viaţa de zi cu zi a unui cetăţean, iar motivele primirii sunt multiple, de la neadaptarea vitezei regulamentare, consumul de băuturi alcoolice, vorbitul la telefonul mobil în timpul şofatului, nepurtarea centurii de siguranţă până la neacordarea de prioritate.
Greşelile agentului de poliţie efectuate la întocmirea procesului verbal de contravenţie, greşeli ce ţin poate de slaba pregătire, de neatenţie, rea voinţă sau chiar de ignoranţa agenţilor, pot fi sesizate uneori cu uşurinţă, iar şoferii nemulţumiţi pot contesta procesul verbal întocmit cu nerespectarea prevederilor,  personal sau apelând la un avocat ce le va susţine cauza în faţa autorităţilor competente.
Ce trebuie să ştiţi este faptul că există un termen de 15 zile de la data la care aţi luat cunoştinţă de conţinutul procesului-verbal de contravenţie, termen în cursul căruia, în situaţia în care vă consideraţi nedreptăţiţi, vă puteţi adresa instanţei de judecată. De asemenea, este bine de ştiut că, pe parcursul întregului proces, sancţiunile acordate prin procesul verbal contestat vor fi suspendate până la finalizarea acestuia. Termenul curge de la data la care aţi semnat procesul-verbal de contravenţie sau  de când a ajuns prin poştă acasă la dumneavoastră.
Cel mai important lucru ce trebuie cunoscut de către contestatari, în ceea ce priveşte amenzile obţinute pentru depăşirea vitezei peste limita legală, este faptul că măsurătorile cu radare nu pot fi folosite ca probe în instanţă dacă fotografiile au fost făcute pe timp de ceaţă sau cu vizibilitate redusă şi, ca urmare, culoarea maşinii, numărul de înmatriculare sau şoferul acesteia nu pot fi determinate absolut fără dubiu. Echipajul de Poliţie care efectuează controale cu radare trebuie să aibă în permanenţă asupra lui certificatul de omologare a radarului, buletinul de verificare metrologică şi autorizaţia de operator radar, pentru agentul care întocmeşte procesul verbal. Lipsa oricăruia dintre aceste documente poate fi trecută în procesul verbal la rubrica „alte menţiuni" şi atrage nulitatea amenzii, dacă este contestată în instanţă.
Contestarea procesului-verbal se face prin redactarea unui act de investire a instanţei, numit plângere, ce se depune pe rolul judecătoriei în a cărei raza teritorială a fost săvârşită fapta.
Dosarul plângerii va fi întocmit în 2 exemplare şi va conţine:
- plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei
- copie xerox act de identitate
- copie xerox proces-verbal de contravenţie
Câteva dintre motivele de anulare a procesului-verbal de contravenţie:
- neprezentarea probei radar în instanţă;
- poliţistul nu menţionează distanţa faţă de indicatorul care interzice oprirea/staţionarea;
- poliţistul nu menţionează unde a stat autovehicolul, dacă era sau nu pe partea carosabilă;
- nu sunt menţionate obiecţiunile contravenientului;
- lipsa semnăturii agentului constatator;
- lipsa menţiunilor cu privire la numele şi funcţia agentului constatator;
- nerespectarea formei cerute de lege a formularului pe care s-a făcut procesul-verbal;
- stabilirea amenzii contravenţionale în sumă totală, fără să indice sancţiunea aplicată pentru fiecare dintre contravenţiile stabilite.
Cele prezentate mai sus, sunt doar o serie de motive de anulare a procesului verbal de contravenţie.
Statisticile arată că aproximativ un sfert dintre şoferii care au atacat procesele verbale ale Poliţiei Rutiere au avut de câştigat.
Av. Alexandru PANDUROAICA
Casa de Avocatură Coltuc
www.coltuc.ro


Articole înrudite