24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În această situaţie se află de două ori pe săptămână câteva zeci de gălăţeni, care vin să îşi spună ofurile pe care le au viceprimarului Galaţiului, conservatorul Radu Cosca. Timp de ore întregi, marţi şi joi, când este stabilit programul de audienţe, prin faţa viceprimarului conservator trec tot felul de cazuri, unele mai deosebite decât altele, şi oameni pe a căror faţă se poate citi durerea şi nădejdea că vor găsi astfel o soluţie la problemele lor. Probleme care sunt de natură diversă, iar rezolvarea unora din ele nu ţin nici de competenţa Primăriei şi nici a societăţilor aflate în subordinea ei, ci a altor instituţii, cum ar fi Poliţia sau instanţele judecătoreşti.
Cei mai mulţi dintre cei 64 de gălăţeni care s-au înscris la audienţă doreau să primească o locuinţă de la Primărie, în timp ce alţii, care erau chiriaşi, au încercat să vadă dacă există o soluţie pentru a nu mai fi evacuaţi din casele Primăriei pentru care nu şi-au mai plătit întreţinerea, fapt pentru care au fost daţi în judecată de municipalitate. Un caz mai deosebit a fost al gălăţenilor care locuiesc cu chirie în blocul Unicom, trei dintre ei venind să îşi spună păsul viceprimarului Cosca. „Noi suntem la zi cu plata chiriei, dar am fost anunţaţi că proprietarul căminului, şi anume firma Unicom, a găsit un cumpărător pentru imobil, iar din martie ar urma să fim evacuaţi. Nu avem unde să ne ducem, domnule viceprimar, suntem 16 familii, cu 2-3 copii, avem chiria la zi. Dacă căminul se desfiinţează, noi ce ne facem? Unde să mai muncin în România? Nu vedeţi că se desfiinţează tot?”, a spus aproape cu lacrimi în ochi Florentina Cruceru, care locuieşte cu chirie la blocul Unicom. Viceprimarul Cosca le-a spus celor 3 chiriaşi care stau la căminul Unicom să îi îndrume şi pe ceilalţi chiriaşi să vină la Primărie pentru a depune o cerere pentru obţinerea unei locuinţe.
Un caz la fel de impresionant a fost al unui tânăr nevăzător, care a absolvit liceul şi un curs de maseur şi care s-a înscris şi la Facultatea de Kinetoterapie în speranţa că va avea posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă mai bine plătit. „Anul trecut ne-au murit ambii părinţi, am avut probleme mari, eu am lucrat la confecţionat cutii de cartoane, dar s-a închis şi aş dori să găsesc un post de maseur pentru a-mi putea creşte familia”, a spus nevăzătorul în vârstă de 41 de ani, care venise însoţit de soţia sa.
Un alt caz special care a atras atenţia şi care ar putea constitui un semnal de alarmă a fost cel prezentat de un gălăţean care solicită o locuinţă pentru a putea plăti o chirie cât mai mică şi pentru a-şi putea creşte astfel mai bine cei doi copii. „Eu ştiu că locuinţele sociale sunt destinate oamenilor care au probleme sociale, cum este de exemplu cazul meu. Vreau să vă spun că anul trecut am stat 8 luni cu chirie înt-un astfel de apartament cu destinaţie socială, situat pe Saturn, la blocul I7, etajul 10, şi unde cel căruia îi era destinată garsoniera mi-a închiriat-o, iar noi stăteam acolo”, a mai spus gălăţeanul. Situaţia a intrat în atenţia şefei Serviciului Locativ, dar şi a viceprimarului Cosca, care a dispus efectuarea unei anchete la locuinţa respectivă.
Din cei 64 de gălăţeni care s-au înscris la audienţe pentru a-şi spune ofurile, aproape jumătate solicitau acordarea unei locuinţe. Un lucru greu de realizat pentru toată lumea, în condiţiile în care, potrivit viceprimarului Radu Cosca, nu prea sunt bani la buget, singura speranţă fiind cea legată de efectuarea unor demersuri pentru alocarea de la bugetul Ministerului Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, a unor fonduri pentru construcţia blocurilor ANL.

Articole înrudite