27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criză repetată a vaccinurilor pentru copii
Criză repetată a vaccinurilor pentru copii

Tetanos, difterie, poliomielită, tuse convulsivă, pneumonie, meningită, hepatită B, oreion, rujeolă sau rubeolă sunt bolile la care sunt acum expuşi copiii, de la cei nou-născuţi la cei care au un an, deoarece, din nou, a doua oară în acest an, lipsesc vaccinuri pentru copii. Este vorba de doze de vaccin care fac parte din programul de imunizare gratuită al Ministerului Sănătăţii. Vaccinul pentavalent, vaccinul RRO şi vaccinul antihepatitic B sunt cele trei tipuri de vaccin pentru copii care nu se mai găsesc în farmacia Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Este vorba de vaccinuri care se fac de la 24 de ore de la naştere până la 2,6 şi 12 luni.
„În acest moment, aceste tipuri de vaccin nu se găsesc nici în alte judeţe, cam toată lumea are probleme. Ministerul Sănătăţii a făcut licitaţia pentru a fi achiziţionate şi urmează ca în maxim două-trei săptămâni situaţia să se rezolve”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi.
În schimb, în farmacia Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi se află vaccin BCG, împotriva tuberculozei, dar şi vaccin hexavalent, care este alcătuit din vaccin pentavalent plus cel antihepatitic B.
Din păcate, este a doua oară în acest an când criza de vaccin pentru copii mici afectează România, după ce în prima parte a anului lipsiseră vaccinul BCG şi vaccinul antihepatitic B.
„În mod normal nu există un mare pericol pentru copii dacă lipsa de vaccin se rezolvă cât mai repede. Singurul pericol este că în zonă avem probleme cu poliomielita şi din acest motiv ar trebui ca imunizarea să fie făcută rapid după ce se rezolvă situaţia”, a declarat dr. Valentin Boldea, medic de familie. Vaccinurile se găsesc însă în farmacii, dar părinţii trebuie să aibă dare de mână. Vaccinul antihepatitic B costă circa 100 de lei, în timp ce preţul celorlalte tipuri de vaccin variază între 150 şi 200 de lei.


Articole înrudite