Consiliul Judeţului a găzduit ieri o conferinţă de presă la care au participat preşedintele Nicolae Bacalbaşa, şeful serviciului Drumuri şi poduri, Nicu Năvădaru, şi Costel Fotea, county-managerul CJ.
Administratorul public, Costel Fotea, a vorbit despre măsurile de refacere a drumurilor şi localităţilor afectate de inundaţiile de anul trecut, subiect asupra căruia vom reveni într-un alt material, după care preşedintele Bacalbaşa şi Nicu Năvădaru au prezentat detaliat o problemă extrem de gravă referitoare la infrastructură, mai exact la reţeaua de drumuri judeţene şi la modul în care s-au făcut reabilitările în ultimii ani.
E de notorietate faptul că preşedintele Bacalbaşa a declanşat o adevărată vânătoare de vrăjitoare, după preluarea mandatului, în încercarea de a scoate la iveală neregulile privind modul de cheltuire a banului public în mandatul fostului preşedinte. Ieri a explicat şi de unde a pornit toată această avalanşă de controale şi sesizări la organele judiciare.
După cum a explicat şeful de la Drumuri, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, deci la circa jumătate de an de la preluarea mandatului de către actualul preşedinte al CJ, s-a primit din partea unor angajaţi ai instituţiei o solicitare de constituire a unei comisii care să facă recepţia lucrărilor efectuate la trei drumuri judeţene. Era vorba de segmentele de drum Corod-Blânzi, Blânzi-Cerţeşti şi Scânteieşti-Frumuşiţa, pentru care se alocaseră în 2009 nu mai puţin de 12,2 milioane de lei. Lucrările erau terminate de mult iar solicitarea venea într-un moment în care drumurile erau acoperite cu zăpadă, pe alocuri stratul de nea fiind de 2,5 metri, aşa încât era cel puţin ciudată cererea de constiture a unei comisii care să verifice în teren calitatea lucrărilor şi să semneze „de primire”. Aşa se face că preşedintele a decis să modifice componenţa comisiei iar ulterior aceasta a găsit foarte multe nereguli. Drept urmare, s-a căutat o instituţie care să ia probe din asfalt pentru a se vedea calitatea lucrărilor. „În momentul în care am văzut carotele (probele recoltate, care trebuie să aibă forma unui cilindru - n.r.), m-am apucat cu mâinile de cap”, a spus preşedintele Bacalbaşa. Au fost expertizate 11 drumuri şi s-au descoperit nereguli foarte mari, în opinia sa. Drept urmare, a sesizat şi DNA.
Ulterior s-au extins verificările şi s-au descoperit nereguli şi la marcajele rutiere şi la poduri şi la rigole, ba chiar s-au găsit drumuri care fuseseră îngustate cu câte doi metri. Vorbim de 24 de drumuri cu recepţie făcută la terminarea lucrărilor, în care se specifica - de către funcţionarii CJ membri ai comisiilor de recepţie - că nu au fost probleme. Dar problemele există şi, vorba lui Nicu Năvădaru, drumurile sunt acolo, nu le-a luat nimeni, pot fi văzute de cei care vor să vadă cum arată. Şi încă un lucru mai trebuie precizat: la aceste lucrări nu s-a făcut recepţia finală, firmele care au realizat lucrările preferând să se lipsească de banii reprezentând garanţia, decât să li se ia la verificat calitatea lucrărilor. Cei din conducerea CJ au invitat firmele la negocieri şi le-au acordat termene pentru a efectua lucrările aşa cum era trecut în caietul de sarcini, dar termenele au expirat şi nu s-a făcut nimic.
Între timp, preşedintele CJ şi-a pierdut încrederea în funcţionarii din subordine, pentru că toate aceste nereguli au fost posibile, în opinia sa, numai cu larga complicitate a unor funcţionari. Ba mai mult, a avut, spune acesta, şi surpriza neplăcută de a vedea cum până şi unul dintre cei patru consilieri personali de la cabinetul său „s-a mânjit”.
Procurorii anticorupţie încă cercetează faptele sesizate, dar preşedintele Bacalbaşa nu se arată nerăbdător să vadă persoane încătuşate, ci se declară mai degrabă îngrijorat de pericolul din trafic, dată fiind starea drumurilor, sau de pericolul de inundaţii din cauza podeţelor şi rigolelor realizate în bătaie de joc. Ce-i drept, starea drumurilor din judeţ este jalnică, iar asta o ştiam deja. Mai rămâne să vedem dacă se şi poate dovedi cine sunt vinovaţii şi cine va plăti efectiv.