Nu mai este pentru nimeni un secret că bătălia pentru furnizarea căldurii către gălăţeni e doar una financiară, pe care două partide şi-o dispută. Şi nu pare să se sfârşească, ci este în toi.
Liderul liberalilor locali, fost prefect al Galaţiului, Victor Paul Dobre a cerut imperios implicarea actualului prefect, astfel încât nota de plată pentru disputa pe tema furnizării căldurii să nu mai fie plătită de gălăţeni: „Îl somez public pe domnul prefect să intervină pentru a da drumul la căldură în oraş! Toate ca toate, discutăm, facem şedinţe, dar să nu ne jucăm cu lucrul acesta. Lipsa de căldură în case este o problemă socială şi prefectul trebuie să intervină în rezolvarea ei. Am fost prefect şi timp de patru ani am bătut la uşile Guvernului, cu primar, cu directori (…) Suntem în mileniul III, nu facem peşteri din blocuri! Nu trebuie să vină Dumnezeu să ne rezolve problema”. Liberalul consideră că după deblocarea situaţiei se impune o analiză economică riguroasă a SC Apaterm, precum şi stabilirea responsabililor pentru dezastrul financiar al furnizorului de căldură.
Democrat-liberalii au contracarat prin senatorul Marius Necula: „Prefectul nu este primul secretar! Pe lângă faptul că declaraţia este iresponsabilă, mai şi dovedeşte rea credinţă. Prefectul nu poate da drumul la căldură, ci doar să cheme responsabilii şi cu factorii de răspundere să găsească o soluţie, soluţie pe care o spun de şase luni: Electrocentrale, companie de stat, să intre în contract direct cu cetăţenii, astfel încât toată golăneala de la Apaterm să fie eliminată”. Necula a declarat public că alte oraşe au primit mai multe fonduri pentru căldură, în defavoarea Galaţiului. „E ca la fonduri europene!”, a motivat Necula, arătând că guvernul a blocat banii pentru Galaţi, fiindcă oraşul (adică Apaterm) nu avea un contract legal de furnizare a căldurii, iar cu ocazia acordării unor fonduri către Apaterm, banii nu au ajuns mai departe, la Electrocentrale, pentru achitarea restanţelor, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple.
Necula a evitat însă să răspundă la ideea că Electrocentrale nu are capacitatea să asigure gălăţenilor căldura la parametri optimi, iar preluarea furnizării căldurii va menţine frigul în locuinţele din oraş. Acesta a preferat să pareze cu o altă acuzaţie: Apaterm a încheiat contracte cu asociaţii de proprietari pentru furnizarea căldurii la 40°C, sub limita prevăzută de lege, care nu poate coborî sub valori de 50°C.
Întrebat câţi cardiaci gălăţeni trebuie să mai moară pentru ca cei racordaţi la sistemul de încălzire centralizat să beneficieze de încălzire, senatorul PDL nu a oferit un răspuns.
Consilierul local PDL Viorel Trif a reluat toate detaliile deja publice privind distribuţia ilegală a căldurii de către Apaterm. Trif a adăugat că grupul consilierilor PDL a depus la primărie un proiect de hotărâre privind delegarea serviciului de termoficare şi a reţelei de încălzire către Electrocentrale, măsură ce ar fi valabilă până cel târziu anul viitor, la începutul lunii mai, după care se va organiza o licitaţie pentru stabilirea furnizorului căldurii. Trif intenţionează să convoace în această săptămână o şedinţă a CL extraordinară, - şi nu una „de îndată”, la care participă doar câţiva consilieri chemaţi „prin birouri”. Trif cere dezbaterea propunerii amintite mai sus în prezenţa jurnaliştilor şi a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari.
Trif a precizat că vor fi făcute publice numele consilierilor care vor refuza să participe la şedinţă şi pe al celor care vor vota negativ. Deşi chiar dintre consilierii PDL doi nu se vor afla în localitate, Trif consideră că vor reuşi să obţină o treime din voturile necesare pentru adoptarea propunerii PDL. Trif consideră că soluţia propusă de PDL este reală, comparativ cu cea oferită de administraţia locală: „Şi domnul primar, şi viceprimarul au spus că este un război politic, pentru că asta ar fi singura argumentaţie pentru a-şi acoperi erorile şi încălcările flagrante ale legislaţiei în vigoare”.
Oraşul nostru, cu cele circa 1.500 de blocuri, reprezintă unul dintre cele mai mari oraşe româneşti branşate la reţeaua centralizată de termoficare.