28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comitetul pentru situaţii de urgenţă şi ISU, la ora bilanţului
Comitetul pentru situaţii de urgenţă şi ISU, la ora bilanţului

Pompierii gălăţeni şi-au prezentat bilanţul pe 2014 şi tot atunci s-a prezentat, şi bilanţul Comiterului pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru cele 1.383 deficienţe constatate pe timpul controalelor, inspectorii din cadrul Inspecţiei de Prevenire au aplicat 327 sancţiuni contravenţionale cu amendă în sumă de 328.600 lei şi 1.056 de avertismente. „Activitatea de asistenţa medicală publică de urgenţă în faza prespitalicească a fost asigurată prin cele 3 echipaje de prim ajutor calificat, 1 echipaj de terapie intensivă mobilă şi 1 echipaj de intervenţie rapidă a medicului de urgenţă desfăşurând 4.863 intervenţii pentru asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în fază prespitalicească, ceea ce reprezintă 84,40% din numărul total de intervenţii pe 2014, în creştere cu 43,62% faţă de 2013 când s-a intervenit la 3.386 intervenţii, 19 de intervenţii la descarcerare şi 21 de intervenţii la asistenţa persoanelor. Începând cu luna iunie 2014 la nivelul judeţului Galaţi a fost operaţionalizat punctul aero - medical dotat cu un elicopter pregătit pentru intervenţii medicale. De la operaţionalizare şi până la sfârşitul anului, echipajul a intervenit la 104 cazuri medicale.
Cea mai frecventă cauză de incendiu a fost datorată focului deschis (23,28%), celelalte cauze fiind generate de: acţiunea intenţionată (18,10%), fumatul (17,76%), instalaţii electrice defecte (11,55%), coş, burlan de fum defect sau necurăţat (10,17%), jocul copiilor cu focul (2,07%), mijloace de încălzire nesupravegheate şi nerespectarea normelor pe timpul efectuării operaţiilor de sudură (2,76% pentru fiecare), aparate electrice sub tensiune, cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzire şi focul deschis în spaţii închise (1,85% pentru fiecare), sisteme de încălzire defecte, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile, defecţiuni tehnice de exploatare şi accident urmat de incendiu (0,93% pentru fiecare)”, se arată în bilanţul ISU Galaţi.
Prezent la bilanţ, prefectul Dorin Otrocol a criticat gradul redus de implicare a Primăriei Galaţi: „Aş face o remarcă, deşi sunt sigur că iar voi supăra pe cineva... dar nu pot să nu spun această chestiune. Din păcate, la acţiunile Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, participarea la vârf a structurilor Consiliului Judeţean şi Primăriei lasă de dorit. Dacă astăzi este prezent, din partea Consiliului Judeţean, domnul vicepreşedinte Hamza, vă rog să observaţi că de la Primărie, de la nivelul conducerii, din nou, nu este nimeni. Probabil că tot ce se întâmplă în oraşul acesta în caz de situaţii de urgenţă nu este important. Am fost un pic răutăcios, dar asta este situaţia şi cred că aţi remarcat şi dumneavoastră”.


Articole înrudite