De ani de zile, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA) conduce nu numai în topul celor mai bune licee din Galaţi, dar şi în cele de la nivel naţional. În 2012, CNVA s-a clasat pe locul şapte la nivel naţional, dar diferenţa faţă de primul liceu clasat, Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, este infimă, de doar 0,15 puncte. Media de admitere a fost de 9,61, iar cea de la promovarea Bacalaureatului de 8,62. Din păcate, multe licee din Galaţi se pot „mândri” cu note de 1,97 şi 1,55 la ultimul Bacalaureat susţinut în 2012, cum ar fi Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci sau Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”.
„Analiza trebuie să pornească de la admiterea acestor copii la liceu. Când intri cu medii de doi şi trei, nu poţi avea pretenţia ca la Bacalaureat să obţină şase. Þine de nivelul de pregătire al acestor elevi dinainte de admiterea la liceu, dar şi de complexitatea materiei care se predă la liceu”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Laura Marin.
Elevii ar putea opta pentru şcolile profesionale
Principala problemă o constituie, de fapt, învăţământul obligatoriu până în clasa a X-a, ce obligă liceele mai slab cotate să primească elevi cu medii de toată jena. Cei care ajung totuşi până în anul patru de liceu reuşesc să se facă din nou de ruşine, la Bacalaureat, trăgând în jos şi liceele pe care le-au urmat. Este posibil ca acest sistem păgubos, deopotrivă pentru elevi şi licee, să se schimbe până la sfârşitul acestui an, printr-un act normativ adoptat de Guvern. Acesta ar permite elevilor să opteze pentru şcolile profesionale, dacă nu doresc să urmeze un liceu, pentru a da mai târziu la facultate.
„Nu e musai să aleagă şcolile profesionale doar elevii mai slab pregătiţi, ci şi cei care vor să se specializeze pe o anumită meserie şi să facă doar trei ani de şcoală”, precizează Laura Marin. Învăţământul ar rămâne obligatoriu până în clasa a X-a, dar şcolile profesionale ar permite ca selecţia elevilor pentru licee să fie mult mai riguroasă.