16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ninsorile au trecut, Tecuciul pare liniştit şi cu toate acestea alte probleme ce au ca numitor comun zăpada încep să îşi facă simţită prezenţa. De două zile temperaturile diurne sunt destul de mari, ceea ce face ca o parte a zăpezii să se topească, în special cea de pe acoperişuri, iar de foarte multe ori apa rezultată din topirea zăpezii ajunge în interiorul imobilelor, deteriorând pereţii, parchetul, instalându-se „mult-dorita” igrasie. În această situaţie se află chiar şi sediul Primăriei Tecuci, unde pe casa scării se scurg nestingherite şiroaie de apă din plafon, lăsând în urma lor dâre cenuşii pe pereţi.
Iarna a scos în acest fel la iveală faptul că acoperişul Primăriei Tecuci trebuie ,,peticit” deoarece are lipsuri care pot degrada serios interiorul şi probabil şi structura pereţilor.
Casa de Cultură, abia reabilitată, va intra în reparaţii
În comparaţie cu o altă situaţie, mult mai delicată, găurile din acoperişul Primăriei, care are o vechime considerabilă, pot fi considerate minore. Este cazul clădirii abia reabilitate şi consolidate a Casei de Cultură Tecuci, a cărei recepţie a fost făcută la finele lui 2011. De mai bine de o săptămână, prin acoperişul nou-nouţ se prelinge apa zăpezii. Astfel, pereţii sunt „decoraţi” cu şiroaie, parchetul capătă „irizaţii artistice” de la umezeală şi toate acestea pe bani grei, fonduri europene. Mai grav este că beneficiarii acestui lăcaş de cultură nici nu au avut posibilitatea să se bucure până acum de casă nouă şi nici nu mai au şanse, pentru că în curând clădirea va intra într-o nouă sesiune de reabilitare, că doar e în garanţie. Despre această situaţie, ing. Ionuţ Pop, managerul proiectului pe baza căruia a fost reabilitată clădirea, ne-a precizat: „Am luat legătura cu constructorul şi în scurt timp se va rezolva problema. Este o mică imperfecţiune la tabla de pe acoperiş şi prin acel loc s-a spulberat zăpada, care ulterior s-a topit şi a creat acele probleme. Lucrarea este în garanţie timp de 5 ani, iar lucrările de reparaţii vor fi făcute pe cheltuiala constructorului.”
Chiar şi pe cheltuiala constructorului, ce-i nou, nou rămâne, iar ce-i cârpit, nu mai arată ca nou. Mai mult decât atât, neregulile nu se limitează doar la prelingerea apei de pe acoperiş, ci au apărut şi alte defecţiuni, la tâmplărie. „Au apărut, ce-i drept, o serie de crăpături la tâmplărie, însă acestea vor fi rezolvate fără nicio problemă. Crăpăturile au apărut probabil de la faptul că interiorul a fost încălzit şi lemnul a crăpat.”, ne-a mai spus ing. Ionuţ Pop.
Probabil, tâmplăria a fost „programată” pentru un imobil neîncălzit, iar această „greşeală” aparţine utilizatorilor, care s-au gândit că ar fi indicat să folosească încălzirea pe timp de iarnă...
Atenţie, cad ornamente...
Altă clădire greu încercată de vremea nefavorabilă este cea care găzduieşte Serviciul Taxe şi Impozite. Aici nu sunt infiltraţii de apă prin plafoane, în schimb ornamentele exterioare se desprind bucată cu bucată, punând în pericol siguranţa celor care vin să îşi achite obligaţiile faţă de administraţia locală. Cum riscul de a se trezi cu un ornament în creştet este destul de mare, este posibil ca o parte dintre tecuceni să nu mai treacă pragul acestei instituţii până când vremea nu se va îmbunătăţi şi nu va mai exista riscul de desprindere a unor bucăţi din clădire.


Articole înrudite