16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CL s-a împrumutat de la stat şi a ieftinit gigacaloria plătită de populaţie
CL s-a împrumutat de la stat şi a ieftinit gigacaloria plătită de populaţie

Pentru a asigura banii necesari plăţii subvenţiei la căldură pentru iarna 2015-2016, Primăria municipiului Galaţi a decis să se împrumute cu suma de 20 de milioane de lei de la Guvern, în condiţii bancare care, potrivit primarului municipiului Galaţi, Marius Stan, nu sunt “foarte blânde”. Totuşi, edilul a subliniat că în lipsa acestui împrumut municipalitatea nu ar fi avut fonduri pentru acoperirea subvenţiei la energie termică, cu atât mai mult cu cât, din cauza relaţiilor economice extrem de încordate între Calorgal, CET şi Romgaz, aceasta din urmă a condiţionat vânzarea gazelor naturale către CET cu plata în avans, pe o lună, a serviciilor de încălzire, plată ce va fi efectuată de Calorgal, recte Primăria municipiului Galaţi. 

“Aşa este, este un credit pe 20 ani, cu dobânzi care nu au fost din cele mai blânzi – prin comparaţie, creditul pe care îl avem la CEC, acesta este mai scump, una s-a spus, alta s-a făcut, dar asta este, mulţumim pentru acest credit... Dacă Guvernul nu dădea acest credit, nu făceam nimic, stăteam şi tremuram cu toţii. Ce puteam să facem... că dacă ştiţi dumneavoastră o modalitate de a produce agent termic fără să bagi ceva acolo, accesam şi noi acea modalitate. Împrumutul este într-adevăr pe 20 ani, nu împovărează chiar atât de mult bugetul, dar pe anii viitori pot apărea nevoi de finanţare care s-ar putea să ne împiedice să accesăm un împrumut strict necesar, poate o investiţie majoră”, a declarat, după contactarea împrumutului, primarul Marius Stan. Acesta a spus – chiar şi în şedinţa CL în care s-a aprobat împrumutul – că “aceşti bani se duc într-o gaură neagră” şi a adăugat că, deşi există o strategie aprobată de municipalitate privind modernizarea şi rentabilizarea sistemului de încălzire centralizată a oraşului, de anul viitor societatea locală Calorgal va fi externalizată. „Dobânda la creditul de la trezorerie este dobândă ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României, plus 3%... trimestrial vom da circa 600.000 de lei, ca dobândă... Anul viitor însă vom externaliza serviciul, pentru că e împovărător pentru noi, să facem aşa ceva. Sistemul necesită o schimbare de strategie, noi avem o strategie, este aprobată, dar înseamnă foarte mulţi bani, aşa că vom externaliza sistemul".

Potrivit hotărârii de CL adoptate luni, în şedinţa extraordinară, municipalitatea a aprobat contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut de 20 de milioane de lei, pentru finanţarea cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice pentru populaţie, pentru iarna 2015-2016. Creditul va fi contractat conform OG 46/2015, care prevede posibilitatea primăriilor de a contracta credit de maxim 700 de milioane de lei, rambursabil în maxim 20 de ani, cu o dobândă ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României, plus 3%.

Potrivit primarului municipiului Galaţi, Marius Stan, odată contractat acest împrumut, în oraş se va porni furnizarea agentului termic în sistem centralizat, astfel încât caloriferele gălăţenilor ar putea să se încălzească peste minim şapte zile – perioadă estimată a fi necesară pentru punerea în funcţiune a sistemului de distribuţie a agentului termic. Estimarea primarului nu se suprapune, totuşi, cu cea a reprezentanţilor Electrocentrale, care au declarat în repetate rânduri că punerea în funcţiune a sistemului ar putea dura între 7 şi 10 zile.

 

Populaţia va plăti o gigacalorie mai ieftină cu 60 de lei decât iarna trecută!

 

Tot în şedinţa extraordinară de CL, de luni seara, aleşii locali au votat şi scăderea preţului gigacaloriei plătită de populaţie şi creşterea diferenţei (subvenţiei) pe care va trebui să o achite CL. Astfel, începând cu 1 noiembrie, preţul gigacaloriei plătită de populaţie este de 180 de lei/gigacalorie (de la 240 de lei/gigacalorie, cât era stabilit până la 1 noiembrie 2015!), în timp ce subvenţia unitară pentru acoperirea diferenţelor de preţ (dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare, care este de 420,92 de lei/gigacalorie şi preţul plătit de populaţie) este de 240, 92 lei/gigacalorie (faţă de 180,92 de lei/giogacalorie). Precizându-se că pentru iarna 2015-2016 consumul estimat de energie termică furnizată populaţiei este de 203.972,5 gigacalorii şi că, potrivit contractului cu CET, acesta va livra către Calorgal cantitatea de 226.000 gigacalorii, în expunerea de motive a hotărârii de CL se precizează că, în realitate “având în vedere pierderile din sistem, la populaţie vor ajunge 163.178 de gigacalorii”. Totodată, se arată că “pentru iarna 2015-2016 necesarul de subvenţie la tariful unitar estimat este de aproximativ 29,50 de milioane de lei în condiţiile în care preţul local facturat populaţiei la această dată este de 240 de lei/gigacalorie, fiind greu de suportat de către populaţie, ceea ce nu ar acoperi nici măcar valoarea gazelor naturale consumate pentru producerea cantităţii de energie termică furnizată populaţiei. SC Calorgal se află în primul an de funcţionare, utilizând un sistem de distribuţie cu grad mare de uzură, a cărui exploatare presupune costuri consistente de întreţinere. Este necesară creşterera subvenţiei unitare de la 180,92 de lei la 240 de lei pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor rămaşi în sistem”.   


Articole înrudite