Acest lucru rezultă dintr-un calcul făcut de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi în ceea ce priveşte numărul persoanelor care au lucrat ca zilieri începând din anul 2011, când a intrat în vigoare legea care reglementează prestarea acestei activităţi. Potrivit informaţiilor furnizate de şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea, de la intrarea în vigoare a legii şi până la ora actuală au fost cumpărate registre de evidenţă a zilierilor de către 409 angajatori, iar dintre aceştia, 265 au depus o copie cu evidenţa numărului de zile lucrate de către zilieri, care s-a ridicat la 614.171 zile.
Potrivit legii, o persoană nu poate munci ca zilier mai mult de 90 de zile pe an iar la sfârşitul zilei de lucru, acestuia i se opreşte un impozit de 16% din suma cuvenită pentru munca desfăşurată, angajatorul virând aceşti bani în contul statului. Potrivit aceleiasi legi, pentru o zi de muncă, un zilier nu poate primi o sumă mai mică de 50 de lei.
„Tinând cont de faptul că o persoană nu poate lucra într-un an decât 90 de zile ca zilier şi că pe parcursul a 4 ani au fost înregistrate ca fiind lucrate 614.171 de zile, făcând un calcul matematic, reiese că din anul 2011 şi până în prezent au lucrat ca zilieri circa 20.000 de persoane, în domeniu agricol, preponderent, cum ar fi cel legumicol, pomicol sau viticol”, „ne-a mai declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.