24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De marţi seara până miercuri, reprezentanţii Ecosal au adunat resturile de animale moarte. Luate cu escavatorul, resturile au fost puse într-o maşină ce aparţine unei firme specializate în incinerarea animalelor. După curăţarea zonei urmează decontaminarea. Între timp, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au prelevat probe din puţurile de captare a apei din zonă pentru a verifica dacă acestea au fost contaminate cu bacteriile provenite de la cadavrele intrate în putrefacţie. Medicii atenţionează populaţia şi trag un semnal de alarmă în atenţia celor care au trecut recent prin zonă. Asta deoarece riscul de îmbolnăvire este mare.
„Prin procesul de putrefacţie se dezvoltă microorganisme, în general anaerobe, care pot genera afecţiuni digestive, dar şi afecţiuni neurologice, infecţii care pot să se complice şi să provoace septicemii şi chiar deces, în cazul în care nu se tratează la timp aceste afecţiuni. Tetania este o altă afecţiune care poate fi produsă prin intrarea în contact cu microorganismele rezultate din putrefacţie şi facem un apel la populaţie ca în cazul apariţiei plăgilor, mai ales în contactul cu factori de mediu, metale ruginite, metale de pământ sau organice, să se adreseze medicului de familie sau Spitalului de boli infecţioase pentru a se lua măsurile profilactice”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Şi poliţiştii încearcă să le dea de urmă celor care au măcelărit şi tranşat animalele şi pe care le-au aruncat în râpa de la marginea Galaţiului.
„Poliţiştii gălăţeni, împreună cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi cu lucrătorii din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, efectuează cercetări pentru a stabili provenienţa oaselor găsite pe câmp”, a precizat ag.şef Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Galaţi. Comisarii Gărzii de Mediu au terminat o primă evaluare a situaţiei. Nu există pericol iminent pentru mediu, deocamdată.
„Au fost găsite circa 600 de kg de resturi de animale împrăştiate pe 300 de metri. Zona a fost verificată şi nu există pericol mare de afectare a mediului. Mai degrabă autorităţile sanitare şi cele sanitar-veterinare vor decontamina zona, în vederea eliminării mirosului”, a precizat Ion Avram de la Garda de Mediu.
Inspectorii sanitar-veterinari gălăţeni au decontaminat acele părţi mai uşor accesibile ale „cimitirului cailor”, unde s-a reuşit curăţarea osemintelor şi resturilor de cadavre. Muncitorii de la salubrizare continuă însă să cureţe un alt versant al gropii, mai abrupt, aflat la circa 100 de metri de groapa principală, unde accesul este mai dificil, iar curăţarea nu se va termina curând.


Articole înrudite