Descoperirea cimitirului cailor tăiaţi ilegal, la marginea oraşului Galaţi, loc bine cunoscut de localnici, însă se pare nu şi de autorităţi, pune în atenţie găsirea răspunsului la întrebarea de unde proveneau acei cai. Primul răspuns care stă pe buzele celor din zonă ar fi că e vorba de cai care au fost cel mai probabil furaţi ori, în număr mai mic, cumpăraţi. La Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi au fost înregistrate anul trecut 62 de sesizări reclamând cai furaţi.
„Cele mai multe dintre sesizări, este vorba de 54 dintre ele, au venit din zona ruruală a judeţului. În unele cazuri cei care sesizau furtul deja indicau un posibil suspect, în alte cazuri însă nu ştiau cum le-au dispărut animalele”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Bogdan Cojocaru.
În unele dintre situaţiile sesizate au fost descoperiţi şi autorii sau chiar găsit şi animalul, dar multe sunt încă în lucru sau nu sunt rezolvate. Anchetarea acestor cauze pică, în majoritatea cazurilor, în sarcina poliţiştilor rurali din localităţile de unde au venit sesizările şi uneori e greu de dat de urma hoţului dacă acesta e un „voiajor”, care fură dintr-un loc, locuieşte în altul şi vinde calul furat în cu totul altă locaţie. Chiar dacă admit că furturile de cabaline nu scad, poliţiştii cred că acestea nu sunt făcute pentru a se tăia caii, ci pentru ca aceştia să fie revânduţi şi folosiţi în alte scopuri. Deocamdată ancheta privind identificarea celor care au aruncat în râpa morţii sute de cai tăiaţi nu s-a terminat. Asta în ciuda faptului că, în zona în care a fost redescoperit cimitirul ilegal, toată lumea indică posibilii vinovaţi.