Începând de vineri, 21 octombrie 2022, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, se va deschide pentru public expoziţia temporară „Chihlimbarul, varietate şi culoare”, organizată de instituţia gălăţeană în colaborare cu Universitatea Bucureşti - Facultatea de Geologie şi Geofizică - Departamentul de Mineralogie.
Vor fi expuse 37 piese de chihlimbar şi varietăţi de rumanit, copalit, cărbune cu chihlimbar, succinit, muntenit, cu incluziuni de insecte - din patrimoniul Universităţii Bucureşti, dar şi bijuterii confecţionate din chihlimbar, din colecţii particulare aparţinând d-nei Tănase Teodora Carmen şi ing. fizician Costin Andrei. În primele trei zile ale expoziţiei, respectiv 21 - 23 octombrie 2022, publicul va avea posibilitatea de a achiziţiona eşantioane şi bijuterii de chihlimbar, de la un stand special amenajat în holul muzeului. Procesele care conduc la transformarea acestei răşini într-un mineraloid solid fosilizat, precum şi varietăţile de chihlimbar expuse, fac obiectul ştiinţific în organizarea expoziţiei „Chihlimbarul, varietate şi culoare”.
În 1902, savantul Gheorghe Munteanu Murgoci a dovedit ştiinţific că rumanitul de la Colţi (jud. Buzău), unic în lume prin culoarea sa neagră, este chihlimbar, nu tămâie, aşa cum au crezut multă vreme cei din zonă. Pe lângă rumanit, cele mai cunoscute varietăţi de chihlimbar sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), burmitul (răşină extrasă din Burma Superioară şi prelucrată în China), ajkaitul (răşină fosilă din Ungaria), precum şi valchovitul (răşină fosilă din Moravia).
Expoziţia temporară „Chihlimbarul, varietate şi culoare” va fi deschisă pentru public la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada octombrie 2022 - mai 2023.