Elevii gălăţeni care dau dovadă că pot şi vor să performeze în materiile ce-i pasionează şi nu au posibilitatea să beneficieze de pregătire suplimentară pentru a participa la olimpiade şi concursuri, fiindu-le necesar sprijinul unor profesori cu dăruire şi pasiune, vor putea să participe gratuit la programe/cursuri gratuite de pregătire la Centrul Judeţean de Excelenţă (CEX) Galaţi. Acest centru a fost înfiinţat recent, la Galaţi şi va funcţiona ca unitate conexă a Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică, fiind coordonat metodologic de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi. Centrul Judeţean de Excelenţă este condus de prof. dr. Maria- Isabela Miron, care a fost detaşată în interesul învăţământului să conducă acest centru până la organizarea concursului pentru posturile de directori.
Centrul de Excelenţă are ca principale atribuţii elaborarea şi aplicarea de strategii şi politici pentru selecţia, pregătirea, susţinerea, motivarea copiilor şi a tinerilor capabili de performanţe. În acelaşi timp, Centrul coordonează metodologic, monitorizează şi evaluează, după caz, la nivel judeţean, un set de şapte activităţi şi servicii educaţionale, printre cele mai importante fiind constituirea şi funcţionarea grupelor de excelenţă, dar şi elaborarea şi implementarea unor programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, cu organizaţii neguvernamentale, cu comunitatea locală, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi resurselor necesare educării diferenţiate a copiilor capabili de performanţe. Nu în ultimul rând, vor fi dezvoltate programe proprii de cercetare didactică, precum şi organizarea unor tabere naţionale de pregătire a copiilor capabili de performanţe, pe discipline, dar mai ales va organiza activitatea de pregătire a loturilor olimpice judeţene.
Când se va face selecţia elevilor şi a profesorilor
Directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Galaţi, Maria-Isabela Miron, ne-a explicat că selecţia copiilor şi tinerilor capabili de performanţă, precum şi a cadrelor didactice care vor pregăti copiii se va realiza după o procedură care va fi anunţată la începutul lunii septembrie. Totodată, luna septembrie va fi dedicată, în egală măsură, selecţiei elevilor şi cadrelor didactice, urmând ca activitatea de pregătire să înceapă efectiv, cel mai probabil, în luna octombrie. Vor avea prioritate disciplinele care au concursuri naţionale şi internaţionale, la care judeţul nostru a avut rezultate deosebite în anii trecuţi, iar interesul elevilor a fost demonstrat printr-un numar mare de participanţi. „Un aspect relevant va fi, din păcate, şi numărul de norme aprobat, dar sperăm ca printr-o activitate eficientă, să reuşim să extindem activitatea centrului, cu cât mai multe clase/discipline”, ne-a declarat Maria-Isabela Miron.
„Urmărim o dezvoltare pe toate planurile a elevilor nostri şi, drept urmare vom acorda importanţă şi dezvoltării competenţelor interdisciplinare, pluridisciplinare şi transdisciplinare. În această perioadă se lucrează la proceduri, se realizează un plan de activităţi care include proiecte de parteneriat cu instituţii din judeţ, din ţară, dar şi din străinătate. Fireşte că atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice ar fi o oportunitate participarea la proiecte europene şi acest lucru va reprezenta un alt obiectiv prioritar al planului meu managerial. Avem, la nivelul judeţului, elevi extraordinari, dar şi profesori dedicaţi cu care ne mândrim şi care merită să fie promovaţi. Sunt sigură că vom reuşi să formăm o echipă elevi-profesori, care să reuşească îndeplinirea obiectivelor propuse. Ne dorim să facem din Centrul de Excelenţă Galaţi un loc în care, atât elevii, cât şi profesorii, să regăsească creuzetul devenirii personale şi profesionale unde performanţa să fie susţinută şi încurajată. Centrul de excelenţă a fost reprezentativ pentru Galaţi în trecut, iar reînfiinţarea acestuia se dovedeşte a fi o decizie prin care putem spera că performanţei şi implicit excelenţei li se vor reda locul pe care îl merită, în numele tuturor elevilor şi profesorilor care ne reprezintă la nivel local, naţional şi internaţional. E nevoie de excelenţă într-o lume a devalorizărilor, e nevoie de standarde profesionale ce definesc şi construiesc o societate”, ne-a declarat prof. Maria-Isabela Miron, directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Galaţi.
Directorul CEX Galaţi are un CV impresionant
Maria-Isabela Miron deţine titlul ştiinţific de Doctor în Istorie, are gradul I şi este profesor titular al Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza” începând din anul 2011, unde a fost responsabil al unor comisii precum Comisia metodică Om şi Societate, CEAC, Formarea şi perfecţionarea personalului didactic, Programe şi proiecte europene. A fost Consilier educativ, Coordonator al Consiliului Elevilor şi director-adjunct. De asemenea, a participat, la nivel judeţean, la comisiile de organizare a olimpiadelor şi concursurilor şcolare, la comisiile de elaborare a subiectelor pentru olimpiade şi concursuri de ocupare a posturilor vacante în învăţământ, s-a ocupat de coordonarea cercului metodic judeţean al profesorilor de istorie, dar este şi profesor metodist, profesor formator al cadrelor didactice.
În calitate de manager de proiect a coordonat proiecte deosebit de importante care au implicat deopotrivă cadre didactice şi elevi: Erasmus+ KA1 (2014-2016), Erasmus+ KA1 Youth Exchange (2015-2016), Erasmus+ KA229 (2018-2021), Erasmus+ KA 201 (2019-2022), Euroscola (2015, 2017, 2019), Şcoli Ambasador ale Parlamentului European în România (din anul 2017. În calitate de director adjunct al Colegiului, a redactat în anul 2020 aplicaţia şcolii pentru obţinerea acreditării Erasmus (2020-2027), devenind singurul liceu teoretic din judeţ care a obţinut această acreditare. Din anul 2018, este Ambasador Europeana Digital Service Infrastructure pentru România şi moderator al blogului Teaching with Europeana, un program al Uniunii Europene care îşi propune elaborarea unor materiale didactice care să sprijine profesorii europeni în realizarea unei educaţii de calitate bazată pe competenţele cheie ale secolului XXI stabilite la nivel european, dar şi pe valorificarea patrimoniului cultural şi ştiinţific european.
Demne de menţionat sunt şi rezultatele obţinute atât la disciplina Istorie cât şi în calitate de instructor acreditat al Clubului de debate, cu care a obţinut peste 40 de premii la etapele judeţene, naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor şi concursurilor pentru elevii de liceu şi gimnaziu. A participat la cursuri de formare pe specialitate, management educaţional sau management de proiecte, atât în România, cât şi în Marea Britanie, Austria şi Germania, iar în anul 2018 a fost singurul beneficiar român al unei burse postuniversitare la California State University, SUA, curs axat pe management educaţional şi asigurarea unei educaţii bazate pe egalitate şi echitate.