La sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-a lansat campania „Nu-ţi scăpa casa din ochi”. Acest demers a fost iniţiat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu o cunoscută societate de asigurări, şi are drept scop informarea populaţiei din mediul urban cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe. „Campania se va desfăşura în perioada mai-iulie 2013, timp în care poliţiştii vor realiza, în municipiile Galaţi şi Tecuci, întâlniri cu diverse grupuri ţintă, pentru a transmite recomandări pe linia protejării locuinţelor. De asemenea, în vederea diseminării mesajelor preventive către un număr cât mai mare de cetăţeni, în perioada de implementare vor fi organizate acţiuni punctuale de informare în zonele pietonale cu aflux mare de cetăţeni, în pieţe, marile centre comerciale. Ne interesează nu doar să reacţionăm atunci când se întâmplă o infracţiune, dar să şi prevenim apariţia acestora”, a precizat cms. şef Daniel Miron, adjunctul IPJ Galaţi. Dănuţ Vasilică, comandantul Jandarmilor gălăţeni, Dorin Butunoiu de la ATOP şi cms. şef Vasile Jitea au particiupat la lansarea campaniei, alături de reprezentanţii societăţii de asigurări.
Materialele de suport ale campaniei vor fi expuse în locurile de interes public şi la avizierele asociaţiilor de proprietari, iar locuitorilor din zonele în care s-au înregistrat cele mai multe furturi din locuinţă le vor fi distribuite scrisori conţinând sfaturi preventive.
S-a prezentat şi o analiză a furturilor din apartamentele de bloc. În Galaţi, anul trecut au avut loc 103 furturi de la bloc, cele mai multe pe raza Secţiei 2 Poliţie şi cele mai puţine pe raza Secţiei 5 Poliţie. Din analiza întocmită de reprezentanţii IPJ Galaţi reiese că, în continuare, principalele moduri de operare sunt escaladarea geamurilor de la baie, pentru apartamentele situate la etajele 1-5, urmate de forţarea geamului, în special la parter, folosirea de chei potrivite sau banala pătrundere pe uşa lăsată neasigurată. În general, hoţii vizează bijuteriile sau banii, dar şi aparatura electrocasnică uşor de cărat.
Portret-robot al spărgătorilor
Cei care comit aceste furturi au între 14 şi 30 de ani, nu au ocupaţie şi au un nivel redus de educaţie. Mulţi dintre ei provin din familii sărace sau dezorganizate şi au antecedente penale. Poliţiştii gălăţeni au anihilat patru grupuri de hoţi din apartamente, grupuri care nu erau din Galaţi şi practicau „voiajul infracţional”. Având în vedere consecinţele materiale, emoţionale, psihologice pe care le implică, furturile din locuinţă reprezintă infracţiuni care afectează puternic sentimentul de siguranţă, atât la nivel individual, cât şi în plan social. Poliţiştii gălăţeni vă reamintesc importanţa adoptării unei conduite preventive, ţinând cont de faptul că unele gesturi aparent banale, cum ar fi închiderea ferestrei, asigurarea uşii de acces, verificarea atentă a legitimaţiei persoanelor care reprezintă diverse instituţii, pot face diferenţa între a fi sau a nu fi victima spărgătorilor de locuinţe.