08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce variantă e mai potrivită pentru o casă: mochetă sau parchet
Ce variantă e mai potrivită pentru o casă: mochetă sau parchet

Dezvoltarea societății a luat avânt începând cu perioada industrializării și au avut loc schimbări semnificative în toate domeniile vieții umane. Locuințele secolelor trecute nu mai corespund nevoilor actuale, așa că inginerii, designerii și toți ceilalți specialiști în domeniu au contribuit la crearea de noi soluții în ceea ce privește amenajarea unui cămin pe măsura actualului nivel de trai. În contextul situației globale, referitoare la pandemia ce a produs modificări în modul de viață, multe persoane au reconsiderat valorile și nevoile de bază și au luat în calcul mutarea într-o locuință mai mare, preferând tot mai mult casele. Amenajarea camerelor casei aduce în discuție și alegerea pardoselii potrivite și mulți oscilează între parchet sau mocheta.

Mochetă - avantaje și dezavantaje

Mocheta este printre tipurile clasice de pardoseală și, chiar dacă are concurență serioasă, este în continuare preferată de mulți clienți. Disponibilă într-o varietate largă de modele, culori  și grosimi, mocheta este o pardoseală textilă ce acoperă întreaga suprafață a încăperii. Materialul din care este realizată poate fi sintetic (polipropilenă, poliamidă, poliester, acril,etc.) sau natural (bumbac, lână). În prezent găsești produse cu caracteristici speciale, îmbunătățite, cum ar fi mocheta antialergică sau cea rezistentă la căldură.

Structura acesteia presupune un strat de suport și unul de uzură. Stratul de uzură este cel superior, făcut din fire care pot fi croșetate sau țesute pe stratul suport, de dimensiuni și densități diferite, aspecte care au influență asupra calității mochetei. În funcție de modul de preucrare al firului mocheta poate fi cu fir drept, buclat sau mixt. Alege o mochetă de calitate prin verificarea numărului de noduri la metru pătrat, a densității firelor, a clasei de trafic și a specificațiilor ecologice.

Avantaje:

  • Este moale la atingere și oferă confort când te deplasezi pe ea, deci este o plăcere să mergi desculț.
  • Sporește gradul de confort al locuinței și reduce costurile de încălzire.
  • Menține căldura la nivelul solului, deoarece se știe că aerul rece circulă pe jos.
  • Dă un aspect plăcut camerei și îmbracă uniform întreagul spațiu.
  • Se poate aplica pe orice suprafață dreaptă și o poți monta chiar tu.
  • Are un preț rezonabil.

Dezavantaje:

  • Se întreține și se curăță mai greu decât parchetul.
  • Se pătează mai ușor și reține praf și acarieni.
  • Durată redusă de viață, în condiții de utilizare intensă.

Dacă îți place să mergi în picioarele goale prin casă, montează mochetă mai ales în dormitor și living. Acest tip de pardoseală se potrivește cel mai bine în camera copiilor, în spațiul de dormit, apoi în camera de zi și birou și este nepotrivită pentru bucătărie, baie sau holul de intrare. Un alt spațiu în care se potrivește mocheta este camera de sport, dacă dispui de așa ceva.

Parchetul – avantaje și dezavantaje

Parchetul este unul dintre cele mai utilizate tipuri de pardoseală. Într-o varietate de forme, modele, culori și dimensiuni, parchetul poate fi din lemn masiv, din lemn stratificat sau laminat. În funcție de tipul de trafic dedicat există parchet pentru trafic intens, mediu și ușor, iar ca material poate fi din: lemn, HDF, MDF, PVC, bambus, cauciuc sau plută.

Parchetul laminat este preferat pentru raportul calitate/preț și structura lui cuprinde un strat de suprafață, un strat decorativ, o placă suport și un strat inferior. Stratul superior este un strat acoperitor, din rășină de melamină călită la căldură, tratat cu lac UV, pentru rezistență și pentru a-și păstra culoarea timp îndelungat. Stratul decorativ reprezintă partea vizibilă și este realizat din hârtie, pe care este tipărit modelul, de aceea există pe piață o diversitate atât de mare de modele, ce imită de obicei lemnul. Placa-suport sau baza are în compoziție 90% lemn și este cea care determină rezistența parchetului, deci are un impact semnificativ asupra calității produsului. Stratul inferior protejează parchetul de umiditate și de regulă este alcătuit din rășini fenolice.

Cel mai semnificativ avantaj al parchetului, în comparație cu mocheta este durabilitatea. Dacă optezi pentru parchet din lemn masiv sau triplu stratificat investești mai mult, dar dai încăperilor un aer elegant și, fiind neutru, îl poți armoniza cu orice stil de decorare. Cel mai bine se potrivește în holuri, living, birou sau spațiul de servire a mesei și nu este indicat pentru camerele cu umiditate ridicată. Parchetul laminat îți oferă cea mai mare diversitate, deci este potrivit pentru orice stil decorativ, dar trebuie să ai în vedere rezistența dacă îl folosești în camera copiilor, pe holuri sau în alte încăperi cu trafic intens. Terasa acoperită de lângă casă este un alt loc în care parchetul de lemn arată bine.

Avantaje:

  • Diversitate în modele, culori, dimensiuni.
  • Bun izolator termic.
  • Durabilitate mare în timp, mai ales pentru variantele de calitate superioară.
  • Ușor de întreținut și curățat, nu se pătează, nu adună acarieni.
  • Multe tipuri de parchet sunt realizate din materiale reciclabile, comparativ cu mocheta.

Dezavantaje:

  • Parchetul din lemn sau cel stratificat are preț mai mare.
  • Trebuie instalat de o persoană instruită.
  • Nu rezistă la umiditate și poate face mucegai.

Articole înrudite